Geloren - kloubní výživa pro psy

Zdraví prospěšná červená řepa na tři způsoby

27.5.2017
Foto:  veganza.cz

Tato kořenová zelenina, která je plná vitamínů a minerálů, bude skvělým oživením vašeho jídelníčku. Málokdo ví, že má obrovský vliv na nervovou soustavu a také krevní tlak, kromě toho zpomaluje stárnutí a říká se, že má omlazující vliv na pokožku. Naše tělo si s ní skvěle poradí, neboť podporuje tvorbu trávicích šťáv. Řepu bychom mohli vychvalovat do nebes na několika stranách, ale pojďme si raději představit tři zajímavé recepty na pokrmy, které si můžeme z tohoto „elixíru mládí“ připravit.

Brownies z červené řepy

Ingredience (5 porcí):

600 g červené řepy

100 g celozrnné mouky

4 vejce

50 g kakaa

250 g bílého jogurtu

hrnek mletého kokosu

Foto: Karolína Horáková

Foto: Karolína Horáková

čokoláda na vaření

Postup:

Řepu nejprve uvaříme doměkka, po vychladnutí ji oloupeme a nakrájíme na kousky, které rozmixujeme tyčovým mixérem. Do vzniklé hmoty vmícháme mouku, kakao, jogurt, kokos, vejce a prášek do pečiva. Důkladně všechny přísady promícháme, opět se může hodit i tyčový mixér. Pečicím papírem si vyložíme pekáč, kam následně nalijeme těsto. Pečeme 35 minut na 200°, ke konci špejlí zkusíme, zda už se těsto nelepí. Po vychladnutí lehce pokapeme rozpuštěnou čokoládou na vaření. Na dozdobení můžeme použít strouhaný kokos.

Salát z červené řepy

Ingredience (3 porce):

2 lžičky čerstvého tymiánu

2 lžičky balzamikového octa

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce medu

500 g předvařené řepy (dá se použít i syrová)

sůl

pepř

2 hrsti rukoly

250 g mozzarelly

kůra z citronu

Foto: Karolína Horáková

Foto: Karolína Horáková

dýňová semínka

Postup:

V misce smícháme tymián, balzamikový ocet, olej a med, do této směsi naložíme červenou řepu nakrájenou na kolečka, vše promícháme, osolíme a opepříme. Předehřejeme si troubu na 200° a směs s řepou rozprostřeme na plech. Pečeme 25 minut, pokud máme řepu předem uvařenou. Máme-li řepu syrovou, pečeme 40 – 50 minut. Po upečení podáváme s mozzarellou a rukolou, dozdobíme semínky a lehce posypeme citronovou kůrou.

Pomazánka s červenou řepou

Ingredience (4 porce):

100 g červené řepy

250 g tvarohu

1 lžička olivového oleje

1 lžička octa

1 lžička mletého kmínu

Foto: recepty.cz

Foto: recepty.cz

2 jarní cibulky

oregano

sůl

pepř

Postup:

Řepu si uvaříme, po vychladnutí ji oloupeme a nastrouháme najemno. Cibulku nakrájíme nadrobno a smícháme ji s řepou a tvarohem. Dále přidáme ocet, olej a koření podle chuti. Skvěle se hodí na celozrnnou bagetku jako výživově hodnotná svačina či lehčí večeře.

A jak červenou řepu upravujete vy? Věděla jste, jak moc zdravá tato zelenina je? Podělte se s námi o své zkušenosti!

Karolína Horáková

DOPORUČUJEME

1 komentář

  1. Petra

    26.8.2015 at 11:29

    Dobrý článek, připomněl mi něco, co jsem před pár dny četla a ozkoušela a musím dopourčit. Zkvašenou šťávu z řepy Chutná to skvěle a po ránu mě to spolu s kafem dokonale nakopne 🙂 No a řepy nikdy dost. Doporučuju vyzkoušet.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook