Geloren - kloubní výživa pro psy

Zázračné účinky pohanky a výborné recepty

8.12.2016
Foto:  slunecnyzivot.cz

Pohanka je rostlina, která bývá často mylně považována za obilninu. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, je vhodnou součástí zdravého a vyváženého jídelníčku a může být příjemnou obměnou surovin v klasických receptech. Podívejte se, proč je pohanka tak zdravá a jak ji připravit.

Zdravé vlastnosti pohanky

Velkou předností pohanky je obsah nenasycených mastných kyselin, díky kterým se v těle snižuje hladina cholesterolu. Skvěle funguje i jako prevence různých onemocnění. Obsahuje velké množství minerálních látek, například zinek, měď, mangan nebo selen. Důležitými vitamíny v pohance jsou vitamíny skupiny B a vitamín C a E. Tato rostlina je cenným zdrojem bílkovin.

Výhody její konzumace

Pokud pohanku zařadíte do svého jídelníčku, zvýší se obranyschopnost vašeho organismu. Pohanka dokáže posílit orgány, podporuje správnou funkci srdce, má protizánětlivé účinky a zpomaluje stárnutí.

Léčivé účinky pohanky

Mezi hlavní účinky patří podpora imunitního systému a detoxikace organismu. Pohanka podporuje správnou funkci krevního oběhu, působí preventivně proti zánětům, revmatu a také proti artritidě. Pomáhá při problémech s křečovými žilami, hemeroidech a také při všech cévních onemocněních. Je skvělým pomocníkem při krvácení z dásní. Velkou výhodou pro muže je také to, že rychle a účinně pomáhá při problémech s potencí a nízkým libidem.

Použití pohanky

Nejčastěji se pohanka používá v kuchyni. Můžete ji vařit nebo také péct. Často se z ní připravují těstoviny, mouka a různé přílohové pokrmy. Hodí se k přípravě slaných, ale i sladkých pokrmů.

Pohanková sekaná

Potřebujete:

Foto:  Dana Hájková

Foto: Dana Hájková

100 g pohanky

hrst ovesných vloček nebo strouhanku

vejce

česnek

majoránku, sůl a pepř

Postup:

Pohanku nasypte do vařící vody a nechte půl hodiny změknout. Přidejte koření dle chuti. Můžete přidat majoránku, sůl, pepř a dva stroužky česneku. Poté vmíchejte vejce a ovesné vločky na zahuštění. Můžete použít také strouhanku. Na plech vytvořte bochánek sekané a pečte 30 až 40 minut při 180 °C.

Pohanková kaše

Potřebujete:

Foto:  ceskatelevize.cz

Foto: ceskatelevize.cz

50 g pohanky

hrnek vody

lžíci medu

Postup:

Pohanku nasypte do vařící vody a promíchejte. Nechte odstát alespoň půl hodiny a poté doslaďte medem. Podávejte s ovocem, kakaem, skořicí nebo kouskem másla, podobně jako jáhlovou nebo krupičnou kaši.

Máte rádi pohanku? Jak ji připravujete doma vy?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook