Geloren - kloubní výživa pro psy

Zařaďte do svého jídelníčku klíčky a buďte fit

7.3.2016
Klíčky

Napadá vás otázka, proč byste měli jíst klíčky? Klíček je to nejlepší, co můžete svému tělu dopřát! Podívejte se s námi na důvody, proč tomu tak je. Zároveň se dozvíte přesný postup, jak klíčky získat, jaká semínka jsou nejchutnější a na které části vašeho těla a orgány mají příznivý vliv.

Výhody a přínos klíčení

V každém klíčku se ukrývá obrovské množství energie, jedná se o zásobárnu živin pro novou rostlinu. Právě z tohoto důvodu je klíček nedocenitelným zdrojem vitamínů, minerálů, proteinů i antioxidantů. Klíčky obsahují všechno, co lidský organismus potřebuje. Klíčky i výhonky mají navíc detoxikační účinky, usnadňují trávení a velkou výhodou je i to, že nenadýmají.

Rozdíl mezi klíčkem a výhonkem

Klíček je naklíčené semeno, které klíčí většinou krátce, zhruba 24 až 72 hodin. Výhonek je pak mladá rostlinka, která roste 4 až 10 dnů. Po uplynutí této doby se růst rostliny zrychlí. Snažte se tedy zužitkovat právě klíček nebo výhonek.

Základní pravidla klíčení

Koupě semínek

Nejdříve si vyberte semena, která si doma chcete nechat naklíčit. Ideální jsou nepůlená semena, která seženete v obchodech se zdravou výživou, ale i v obyčejných potravinách. Poté semena dobře prohlédněte, aby nebyla poškozená, shnilá ani jinak znehodnocená. Tato semínka propláchněte a dejte nabobtnat do studené vody. Klíčení poté probíhá při teplotě okolo 20 °C.

Další den klíčení

Foto: pinterest.cz

Foto: pinterest.cz

Takto namočená nechte semínka přes noc a ráno je přesypte do misky nebo třeba uříznuté PET lahve s několika otvory. Semínka několikrát propláchněte a dejte je na tmavé místo. Semínka naklíčená ve tmě jsou mnohem chutnější a křehčí.

Závěr klíčení

Následně semínka každý den proplachujte. Takto to dělejte tři dny, během nichž už můžete semínka konzumovat. Pokud toužíte po klíčcích s obsahem chlorofylu, umístěte je poslední den na světlo. Naklíčená semínka pak spotřebujte nebo je můžete pár dnu uchovat i v lednici.

Rozdíly mezi klíčením

Výše uvedeným způsobem nejlépe klíčí luštěniny, tedy hrách, čočka, ale i cizrna a fazole. Pokud chcete klíčky řeřichy, ředkviček nebo hořčičných semínek, nasypte je na misku, kterou jste předem vystlali mokrou vatou. Vlhkost vaty udržujte, dokud semínka nevyrostou, což může trvat tři dny až týden.

Kdy nechat semínka klíčit

Ideálním časem, kdy nechat semínka klíčit, je pochopitelně jaro. Na konci zimy vás klíčky nabijí obrovským množstvím energie. Navíc vitamíny jsou nejpotřebnější právě po delší době bez dostatku slunečního svitu.

Salát s klíčky

Foto: pinterest.cz

Jaké klíčky ochutnat

Nechat vyklíčit a ochutnat můžete opravdu velkou spoustu semínek. Mezi oblíbené patří například řeřicha, kterou necháte dorůst až do výhonků. Vyzkoušejte také klíčky z hrachu, čočky nebo fazolí, ty nechte klíčit dva až tři dny. Výborné jsou také ředkvičky, hořčičná semínka, ale i fenykl, cizrna, adzuki nebo munga fazole a další.

Jak klíčky použít

Klíčky i výhonky jsou skvělou přísadou do salátů, do pomazánek, ale také na pizzu nebo steak. Mimo jiné se hodí do dipů nebo jako ozdoba talíře. Mnohé klíčky můžete přidat i do těstovin nebo si z nich vytvořit domácí pesto.

Máte zkušenosti s klíčením? A používáte klíčky nebo výhonky v kuchyni?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook