Geloren - kloubní výživa pro psy

Zapečené dobroty – rychlý a chutný oběd

24.8.2016
Foto: rohlik.cz

Nechcete trávit dlouhou dobu v kuchyni, a přesto byste si rádi pochutnali? Připravte si zapečené pokrmy, které jsou nejjednodušší a nejrychlejší na přípravu. Zapéct můžete jakoukoliv zeleninu, klidně k ní přidat i maso nebo brambory. Vyzkoušejte zapečené těstoviny, zapečenou polentu nebo zapečenou zeleninu.

Zapečené těstoviny se šunkou a sýrem

Potřebujete:

1 balení těstovin (ideálně flíčky)

200 g třeboňské šunky

200 g strouhaného Ementálu

2 vejce

čerstvé bylinky

sůl a pepř

Postup:

Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Mezitím si pokrájejte šunku na kostičky a osmahněte ji lehce na másle a přimíchejte i s výpekem k hotovým těstovinám. Těstoviny se šunkou přendejte do vymazaného pekáče nebo zapékací misky. Zalijte osolenými a opepřenými rozšlehanými vejci. Ještě lepší bude, pokud z vajec ušleháte sníh a ten vmícháte do těstovin. Navrch přidejte strouhaný sýr a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 15 minut dozlatova. Zapečené těstoviny můžete ozvláštnit čerstvou pažitkou, petrželkou nebo také koprem, který přimícháte do směsi před zapečením.

https://recepty.rohlik.cz/1397-zapecene-testoviny-se-sunkou-a-syrem

Zapečená polenta

Potřebujete:

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

250 g polenty

zeleninový vývar

150 g slaniny

100 g gorgonzoly

lžíci parmezánu

hrst černých oliv a sušených rajčat

2 jarní cibulky

sůl, pepř a tymián

Postup:

Kukuřičnou kaši si uvařte se zeleninovým vývarem, hotová polenta pak bude mít mnohem lepší chuť. Po uvaření ji zjemněte kouskem másla. Kaši nechte jemnější, aby se příliš nevysušila, až se bude zapékat. Všechny ostatní ingredience nasekejte na drobné kousky. Gorgonzolu rozdrobte do kaše, přidejte všechny ostatní suroviny a vmíchejte do polenty. Troubu si předehřejte na 170 °C. Směs rozprostřete do zapékací misky a nahoru nasypte strouhaný parmazán. Dejte zapéct na 20 minut – než povrch kaše získá zlatavý nádech.

https://recepty.rohlik.cz/295-zapecena-polenta

Zapečená zelenina

Potřebujete:

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

6 brambor se slupkou

1 svazek mrkve

červenou cibuli

olivový olej

sůl, pepř, rozmarýn a čerstvou petržel

Postup:

Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C. Než se zahřeje, připravte si řepu. Oloupejte ji a rozkrájejte na měsíčky. Přendejte ji na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olejem, osolte a dejte péct. Mezitím si očistěte všechny brambory i se slupkou je pokrájejte na čtvrtiny. Česnek zbavte slupky a rozdělte na jednotlivé stroužky. Očištěnou cibuli nakrájejte na silnější proužky. Mrkev ostrouhejte, na ozdobu můžete nechat kousek zelené natě, nebo ji seřízněte. Zeleninu promíchejte v míse, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Přidejte všechnu zeleninu na plech k řepě a pečte minimálně půl hodiny. Až bude všechno měkké, přidejte čerstvé bylinky a podávejte s masem nebo jen se zakysanou smetanou.

https://recepty.rohlik.cz/805-zapecena-zelenina

Máte rádi zapečené jídlo? Co nejčastěji zapékáte vy?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook