Geloren - kloubní výživa pro psy

Vyzkoušejte originální špenátové recepty

17.7.2016
Foto: rohlik.cz

Špenát je skutečně zdravou zeleninou, jež obsahuje minerály, vitamíny a také velké množství železa, které je velmi přínosné pro naše svaly a kosti. Vyzkoušejte vynikající špenátové recepty a pochutnejte si na špenátovém koláči, zapečených těstovinách nebo jednoduché a rychlé špenátové omeletě.

Špenátový koláč

Potřebujete:

400 g špenátu

200 g hladké mouky

100 g másla

lžičku soli a špetku pepře

100 ml smetany na vaření

60 ml mléka

100 g sýra Brie

špetku muškátového oříšku

Postup:

Smíchejte mouku se solí a zapracujte kousky změklého másla, poté přidejte jedno vejce. Vymíchejte vláčné těsto. Hotové ho zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladničce. Poté těsto přesuňte do kulaté formy a jeho okraje zamáčkněte k hranám a dno propíchejte vidličkou.

Připravte si náplň a do mísy rozklepněte zbylá vejce, přidejte smetanu, mléko, strouhaný parmazán, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte. Rozmražený špenát nechte okapat (čerstvý spařte horkou vodou). Špenát rovnoměrně rozprostřete na koláč, ozdobte kostičkami nakrájeného sýra a zalijte vaječnou směsí. Nakonec dochuťte muškátovým oříškem. Koláč pečte zhruba 30 minut, dokud náplň není zlatavá a pevná.

Zdroj: https://recepty.rohlik.cz/209-spenatovy-quiche

Zapečené těstoviny s artyčoky a špenátem

Potřebujete:

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

500 g těstovin

150 g špenátu

1 smetanu

200 g strouhaného ementálu

olivový olej

sůl a pepř

Postup:

Očistěte 2 až 3 artyčoky. Ostrým nožem uřízněte stonek, pak odspodu seřízněte tři řady tvrdých listů. Měli byste se dostat ke světle zelenému srdíčku. Ještě je potřeba očistit střed srdíčka. Poté nařezejte na menší klínky a dejte je hned do vody s několika plátky citronu, tím zachováte jejich barvu. Pokud použijete artyčoky z plechovky, stačí je jen nechat okapat a potom rovnou použít.

V pánvi si rozpalte lžíci oleje a osmahněte na něm okapaná srdíčka artyčoků. Osolte, opepřete, lehce podlijte vodou, přiklopte a duste do změknutí. Předem si rozmrazte špenát. Těstoviny uvařte v osolené vodě, sceďte a zakápněte olivovým olejem. V misce rozšlehejte vejce, smetanu a polovinu nastrouhaného sýra. Osolte, opepřete a do této směsi přidejte špenát. V hrnci s těstovinami smíchejte smetanovou omáčku s artyčoky. Těstoviny přesuňte do předem vymazané zapékací misky. Povrch posypte zbylým sýrem a vše dejte zapéct do trouby předehřáté na 180 °C, pečte zhruba 20 minut.

Zdroj: https://recepty.rohlik.cz/819-zapecene-testoviny-s-artycoky-a-spenatem

Špenátová omeleta s mozzarellou

Potřebujete:

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

hrst špenátových listů

1 mozzarellu

špetku soli a pepře

lžíci másla

Postup:

Vejce rozklepněte do misky a rozmíchejte metličkou, osolte a opepřete. Špenátové listy opláchněte a osušte. Mozzarellu si nakrájejte na plátky. V pánvi rozpalte lžíci másla. Vlijte vajíčka. Na vejce vyskládejte listy špenátu a plátky sýra. Přiklopte pokličkou a pečte asi 3 minuty. Podávejte s čerstvým pečivem.

Zdroj: https://recepty.rohlik.cz/261-spenatova-omeleta-s-mozzarellou

Máte rádi špenát? Jak jej doma připravujete vy?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook