Geloren - kloubní výživa pro psy

Vyrobte si vlastní pochoutky na zimu i bez zavařování!

4.10.2015
Foto: pinterest.com

Zkoušeli jste si už někdy vyrobit chutné a originální zásoby na zimu? Podzim je k tomu ideální, tak neváhejte, posbírejte úrodu ovoce a zeleniny a vyrobte si vlastní naložený sýr, cuketovou směs na topinky a další dobroty!

Naložený sýr

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

1 balkánský sýr

balení oliv

2 papriky

1 cibuli

1 feferonku

sůl a pepř

lžíci octa

lžíci cukru

olivový olej
Postup:

Veškeré suroviny nakrájejte na kostičky a smíchejte. Ocet smíchejte s cukrem a osolte a opepřete. Přidejte do směsi a s ní naplňte sklenice. Poté je dolijte olivovým olejem. Nechte odstát alespoň dva dny na tmavém a chladném místě.

Cuketová pasta

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

2 kg cuket

150 ml oleje

3 cibule

1 balení pasírovaných rajčat

6 stroužků česneku

kari, sůl, pepř
Postup:

Cuketu oloupejte a nastrouhejte na struhadle. Na tuku opečte cibuli, přidejte cuketu a vmíchejte pasírovaná rajčata. Přidejte česnek a kari koření. Míchejte a povařte alespoň 20 minut. Poté dochuťte solí a pepřem. Můžete přidat i mletou papriku nebo chilli. Směs dejte do sklenic a otočte víkem nahoru alespoň na 30 minut.

Ďábelské toasty

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

2 kg lilku

šťávu z 1 citronu

mořskou sůl

chilli
Postup:

Lilek rozkrojte a vložte na plech, pečte v troubě až do změknutí. Poté nechte vychladnout a následně lilek rozmačkejte vidličkou. Přidejte sůl a citrónovou šťávu. Pastu promíchejte a přidejte dle chuti chilli. Můžete přidat i pár lžic rajčatového protlaku. Dejte do sklenic a zavíčkujte. Otočte víkem nahoru a nechte uležet. Tuto ostrou pastu spotřebujte nejrychleji, ideálně do týdne. Uchovávejte v ledničce.

Rajčatové čatní

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

1 kg rajčat

300 g jablek

2 chilli papričky

200 ml bílého vína

200 ml vinného octa

2 lžíce hořčičných semínek

300 g cukru

2 lžíce soli
Postup:

Rajčata spařte a zbavte slupky. Jablka nastrouhejte nahrubo. Chilli papričky nasekejte najemno. V hrnci pak smíchejte rajčata, jablka, chilli papričky, víno, ocet, semínka, cukr i sůl. Vařte asi 20 minut, než směs zhoustne. Poté naplňte skleničky a hned uzavřete. Obraťte dnem vzhůru a nechte alespoň 10 minut odstát. Uchovávejte v suchu a chladu.

Domácí pesto

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

200 ml olivového oleje

60 g nastrouhaného sýra (nejlépe parmezánu)

100 g čerstvé bazalky

50 g oříšků (nejlépe piniových)

2 cibule

2 stroužky česneku

sůl
Postup:

Rozmixujte cibuli, bazalku, oříšky i česnek. Přidejte olej, parmazán, sůl a trochu vody. Vytvořte krémovou konzistenci a můžete naplnit skleničky. Ihned uzavřete a uchovávejte na chladném a tmavém místě.

Tip: Do všech těchto zásob na zimu můžete přidat i vrchovatou lžíci DEKA nebo jiného prostředku ke konzervování. Déle vám pak vydrží.

Zavařujete rádi, nebo raději vyzkoušíte tyto rychlé tipy na dobroty, které můžete i rovnou ochutnávat?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook