Geloren - kloubní výživa pro psy

Vyrobte si doma vlastní sýr

1.9.2016
Foto: pinterest.com

Napadlo vás někdy, že byste si mohli doma vyrábět sýr? Není to nic těžkého a domácí sýr vám bude opravdu chutnat. Na jeho výrobu potřebujete základní sadu na sýr, ale postačí i uzavíratelná nádoba, plátýnko a můžete začít klidně hned. Vyzkoušejte mozzarelu, krémový a bylinkový sýr nebo domácí hermelín.

Bylinkový sýr

Potřebujete

250 g plnotučného tvarohu v kostce

250 ml čerstvého mléka

1 lžíci másla

špetku jedlé sody

sůl

bylinky podle chuti

Postup

Do hrnce dejte tvaroh, mléko a zahřívejte, dokud se neoddělí syrovátka. Nezapomeňte často míchat. Poté sceďte přes plátýnko, můžete použít i čistý látkový kapesník. Scezenou hmotu vraťte do hrnce, přidejte máslo, sodu a míchejte, dokud se hmota nezačne tavit. Poté přidejte sůl, případně i grilovací koření a sušené bylinky (například bazalku, rozmarýn, tymián a klidně i sušená rajčata). Až se hladká hmota začne táhnout, dejte ji do formy, kde ztuhne. Uchovávejte v lednici.

Italská mozzarela

Potřebujete

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

2 litry čerstvého mléka (ideálně z mlékomatu)

lžičku kyseliny citrónové

půl lžičky syřidla (koupíte v drogérii, lékárně nebo na internetu)

Postup

Nejdříve si studené mléko nalijte do hrnce, přidejte do něj kyselinu citrónovou a pořádně zamíchejte. Zahřejte směs na 40° C a mléko poté odstavte a přidejte do něj syřidlo. Zhruba minutu míchejte a uvidíte, že se začne oddělovat nažloutlá tekutina – to je syrovátka. Mléko se začne srážet. Na hrnec tedy dejte pokličku a nechte pět minut jen odstát. Poté slijte přes plátýnko a nechte dobře vykapat. Sýrovou hmotu promačkejte jako těsto a zpracujte do malých bochníčků. Skladujte v lednici v roztoku z 200 ml syrovátky, 200 ml vody a lžičky soli.

Krémový sýr bez syřidla

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Potřebujete

3 velké bílé jogurty

1 kelímek smetany na vaření

Postup

Ve větší míse smíchejte tři velké bílé jogurty se smetanou na vaření. Vložte do cedníku, který si vyložíte plátýnkem, a nechte okapat přes noc. Druhý den máte hotovou domácí lučinu. Tu skladujte v ledničce a brzy spotřebujete. Podávejte s čerstvým pečivem.

Domácí hermelín

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Potřebujete

1 litr plnotučného mléka

camembertskou kulturu

lžičku syřidla

Postup

Mléko ohřejte na 32° C, tuto teplotu opravdu zachovejte. Přidejte camembertskou kulturu a nechte alespoň půl hodiny odstát. Přidejte syřidlo, zamíchejte a počkejte, až se začne mléko srážet. Sýřeninu poté nakrájejte na kostky a nechte deset minut odpočívat. Opatrně směs lijte do vyšších formiček, ve kterých zůstane sýr jeden celý den. V průběhu této doby však asi po hodině sýr otáčejte. Po 24 hodinách sýr nasolte a dejte na mřížku a do uzavíratelné nádoby. Uchovávejte zhruba v 15° C. Denně otáčejte a až se vám vytvoří na sýru plíseň, zabalte jej do pečícího papíru.

Už jste doma zkoušeli některý z těchto sýrů?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook