Geloren - kloubní výživa pro psy

Vyrobte si doma vlastní med

24.4.2017
Foto: pinterest.com

Napadlo vás někdy, jak je snadné vyrobit si doma vlastní med? Nebojte se a vyzkoušejte to. Použít můžete pampelišky, smrk nebo podběl. Tento druh medu je nejen léčivý, ale také chutný.

Pampeliškový med

Potřebujete:

2 kg cukru

2 citrony

2 litry vody

400 květů pampelišek

Postup:

Nejdříve květy umyjte pod studenou vodou a vložte je do velkého hrnce. Zalijte dvěma litry vody a přidejte bio citrony, které nakrájíte na kolečka. Dejte vařit a na bodu varu udržujte 20 minut. Poté nechte pampelišky vylouhovat do druhého dne. Pak pampelišky sceďte a do čisté šťávy přidejte cukr a vařte další dvě hodiny. Med se brzy začne táhnout. Můžete jej dávkovat do čerstvých sklenic a uchovávat v lednici.

Smrkový med

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Potřebujete:

2 kg smrkových výhonků

2 kg třtinového cukru

3 bio citrony

2 litry vody

Postup:

Tento postup je velmi podobný jako u pampeliškového medu. Nejdříve opláchněte smrkové výhonky, poté je dejte do velkého hrnce, přidejte pokrájený citron a zalijte vodou. Vařte zhruba 20 minut pod pokličkou. Poté nechte louhovat do druhého dne a opět sceďte. Přidejte třtinový cukr a vařte do zhoustnutí.

Med z podbělu

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

500 květů podbělu

1,5 l vody

2 kg cukru

2 citrony

Postup:

Nejdřív nasbírejte podběl, poté jej spařte a dejte do hrnce s citrony a nechte odstát ve vodě alespoň jeden celý den. Druhý den prolisujte přes plátno a s cukrem vařte do husté konzistence. Místo podbělu můžete použít také jakékoliv jiné bylinky.

Extra tip

Vyzkoušejte například med z fialek, med z lesního jahodí nebo také med ze sedmikrásek. Místo citronu můžete použít limetku, ale výborná je i kombinace s pomerančem.

Zkoušeli jste doma někdy vařit med?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook