Geloren - kloubní výživa pro psy

Vyrobte si doma vlastní koření a ochucovadla bez éček

4.4.2016
Foto: pinterest.com

Patříte mezi ty, kteří ve své kuchyni neradi používají kostky bujónu, vegetu plnou glutamátu nebo kečup a hořčici s konzervanty? A co takhle si tato ochucovadla vyrobit doma? Nemějte strach, není to nic těžkého, ani vám to nezabere příliš času. A vaše zdraví za to rozhodně stojí.

Domácí masový bujón

Potřebujete:

na hovězí bujón:

3 kg hovězích kostí

na slepičí bujón:

2 slepice

na kuřecí bujón:

3 kg kuřecích kostí a kůže

5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře

4 mrkve, 2 petržele, 2 celery, 2 cibule

sůl dle potřeby

sáčky nebo tvořítka na led

Postup:

Vezměte si větší hrnec. Do něj dejte maso dle vlastního výběru. Přidejte studenou vodu a vařte prudkým varem. Jakmile voda začne vřít, zmírněte plamen a vařte asi tři hodiny. Poté vložte očištěnou a pokrájenou zeleninu, nať i koření. Vařte hodinu a nakonec osolte. Polévku nechte vychladnout a dejte ztuhnout do lednice. Druhý den ji dejte znovu vařit, dokud z polévky nezbude zhruba polovina. Nechte vychladnout, polévka ztuhne jako rosol. Rosol přendejte do sáčků na led nebo do tvořítek a tento bujón pak uchovávejte v mrazáku.

Domácí zeleninový bujón

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Potřebujete:

cuketu, celer, dýni, cibuli, mrkev

čerstvé bylinky

sůl

sáčky nebo tvořítka na led

Postup:

Nejdříve oloupejte, umyjte a nakrájejte zeleninu na kostičky. Dejte ji do tlakového hrnce a přidejte sůl. Vařte 30 minut bez vody a nechte zeleninu pustit vodu. Horkou zeleninu rozmixujte a naplňte do tvořítek na led. V mrazáku tak vydrží klidně i půl roku.

Zdravá vegeta

Domácí vegeta

Foto: pinterest.com

Potřebujete:

zeleninu – mrkev, celer, petržel, cibuli, pórek, kedlubnu

4 stroužky česneku

libeček, petrželovou nať a další bylinky dle chuti

mořskou sůl

Postup:

Zeleninu očistěte a nastrouhejte nebo nasekejte v mixéru nadrobno. Nechte sušit v sušičce nebo troubě. Bude to trvat zhruba hodinu až dvě. V polovině sušení přidejte bylinky a smíchejte s mořskou solí a ještě rozmixujte. Uchovávejte v suché sklenici.

Domácí kečup

Domácí kečup

Foto: pinterest.com

Potřebujete:

4 kg rajčat

4 cibule

5 hřebíčků, půl skořice, 2 bobkové listy

cukr, olivový olej, vinný ocet

sůl a pepř

Postup:

Rajčata a cibuli pokrájejte na kousky a vložte do hrnce s kořením. Přidejte klidně i 3 stroužky česneku anebo chilli papričku. Nechte dusit a rozvařit. Poté propasírujte přes sítko a můžete dosolit a přidat kapku octa. Naplňte do sklenic a obraťte dnem nahoru. Uchovávejte v chladu.

Domácí hořčice

Domácí hořčice

Foto: pinterest.com

Potřebujete:

100 g hořčičného semínka

40 g moučkového cukru

půl litru vinného octa

Postup:

Semínka umelte na strojku na mák, přidejte cukr a přilijte převařený, ale vychladlý vinný ocet. Vzniklou hustou kaši nechte zhruba hodinu v lednici a poté můžete dochutit ještě octem. Domácí hořčici nechte týden uležet v lednici a poté běžně používejte. V lednici vydrží i měsíc.

Zkoušeli jste vyrobit domácí bujón a ostatní ochucovadla?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook