Geloren - kloubní výživa pro psy

Vánoční cukroví, po kterém nepřiberete

28.11.2017
Foto: 123rf.com

Představujete si vánoční svátky jako svátky plné obžerství, rozepnutých knoflíků u kalhot a přejídání se vánočním cukrovím u televize? Tak přesně takhle ideální Vánoce vypadají! Ale pokud máte opravdu strach, že přiberete tak moc, že neprojdete dveřmi, nezoufejte! Dopřejete si sváteční cukroví, po kterém se nepřibírá. Inspirujte se našimi tipy!

Vanilkové rohlíčky jinak

Potřebujete:

200 g špaldové mouky (možno i žitná)

50 g kukuřičné mouky

50 g třtinového cukru

100 g másla

100 g ořechů (nebo slunečnicových semínek)

1 vaječný žloutek

citrónovou kůru

hroznový cukr

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

mletou vanilku

Postup:

Nejdříve si prosejte mouku a tu poté smíchejte s cukrem. Přidejte rozmixované ořechy nebo slunečnicová semínka. Zamíchejte a přidejte citrónovou kůru, změklé máslo, vaječný žloutek a špetku soli. Vše zpracujte do tuhého těsta. To nechte odležte v ledničce, ideálně do druhého dne. Druhý den z těsta vytvořte rohlíčky a dejte na plech s pečicím papírem. V předehřáté troubě pečte na 150 °C. Ještě horké rohlíčky obalte v hroznovém cukru, který smícháte se špetkou mleté vanilky. Rohlíčky nechte alespoň 10 dnů odležet.

Cukroví z ovesných vloček

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

120 g rostlinného tuku

120 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

150 g žitné mouky

150 g ovesných vloček

100 g ořechů

1 vejce

ořechy na ozdobu

Postup:

Nejprve si ovesné vločky opražte nasucho na teflonové pánvi a nechte je vychladnout. Poté je dejte do misky a přidejte oba cukry, mouku, mleté ořechy a pak promíchejte. Přidejte změklý tuk a vejce. Vypracujte těsto a nechte alespoň 2 hodiny odležte v lednici. Z těsta poté vyválejte váleček o průměru zhruba 3 centimetry. Z válečku krájejte asi centimetrové plátky a pokládejte je na plech s pečicím papírem. Upečte v předehřáté troubě a upečené dozdobte ořechy. Můžete použít mandle, vlašské ořechy nebo lískové ořechy bez slupky.

Vánoční cukroví z mrkve

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

150 g nastrouhané mrkve

300 g celozrnné mouky

250 g tuku

půl sáčku prášku do pečiva

hroznový cukr s vanilkou na obalení

plátky mandlí

Postup:

Tuk utřete s nastrouhanou mrkví. Vmícháte mouku prosetou s práškem do pečiva a vytvoříte těsto. To vyválíte a vykrájíte libovolné tvary. Vykrájené kousky ozdobíte plátkem mandle. Poté pečete v troubě asi 10 minut při teplotě 180 °C. Horké mrkvové vánoční cukroví ještě obalíte v hroznovém cukru. Nechte odležet alespoň týden.

Medové perníčky s ořechy

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

150 g špaldové mouky

50 g žitné mouky

120 g vlašských ořechů

140 g medu

2 žloutky

lžičku perníkového koření

čtvrt lžičky jedlé sody

vejce na potření

Postup:

V míse smíchejte oba druhy mouky, mleté ořechy, žloutky, perníkové koření, sodu a nakonec vmíchejte med. Dobře promíchejte a vypracujte hladké těsto, které necháte odpočinout v pokojové teplotě. Vyválejte těsto a vykrajujte z něj libovolné tvary. Naskládejte na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a vložte do středně vyhřáté trouby. Pečte několik minut.

Jaké dietní vánoční cukroví pečete Vy? Řešíte na Vánoce svou váhu?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook