Geloren - kloubní výživa pro psy

V hlavní roli olivy

17.3.2017
Foto: rohlik.cz

Na trhu se můžete setkat s černými nebo zelenými olivami. Olivy jsou typické svou silnou nahořklou chutí. Obsahují velké množství vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných látek, podporují hubnutí, rychle zasytí a dodávají tělu energii. Inspirujte se recepty a vyzkoušejte olivovou focacciu, polentovou pizzu nebo domácí nakládané olivy.

Nadýchaná focaccia

Potřebujete:

500 g hladké mouky

50 ml vody

50 ml olivového oleje

100 g vypeckovaných oliv

půl kostky droždí

lžíci hrubozrnné mořské soli

rozmarýn

Postup:

V míse smíchejte vlažnou vodu a droždí. Postupně přisypávejte mouku, až vznikne hladké těsto. Nechte ho vykynout a vypracujte z něj dva menší nebo jeden větší bochánek, ze kterých pak rukou vytvoříte silnější placky. Ty přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Vzniklé placky polijte olivovým olejem, posypte hrubou mořskou solí a pokrájenými olivami. Nakonec zasypte snítkami rozmarýnu. Chléb dejte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 220 °C zhruba 10 minut. Poté nechte vychladnout.

https://recepty.rohlik.cz/1739-nadychana-focaccia

Polentová pizza

Potřebujete:

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

na těsto:

300 ml vody

10 lžic instantní polenty

na pizzu:

sušená rajčata

černé olivy

pórek

Postup:

Polentu pečlivě rozmíchejte ve vodě a krátce povařte a nechte vychladnout. Lilek nakrájejte na co nejtenčí plátky, osolte a nechte vypotit. Pórek a olivy rovněž nakrájejte na kolečka, rajčata na menší kousky. Polentu rozprostřete na pečicím papírem vyložený plech a pomocí stěrky uhlaďte. Placka by měla být silná asi jeden centimetr. Pečte na 200 °C zhruba 10 minut. Poté vyndejte, poklaďte lilkem a posypte zbytkem ingrediencí. Dochuťte solí, pepřem, sušenou bazalkou a pečte dalších 15 minut.

https://recepty.rohlik.cz/1615-polentova-pizza

Marinované olivy

Potřebujete:

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

200 g oliv

petržel

pepř

sušenou bazalku

olivový olej

Postup:

Do mísy nalijte olej, přidejte pepř, špetku mletého chilli a sušenou bazalku. Přidejte nasekanou petržel a směs zelených a černých oliv, pořádně promíchejte. Nechte alespoň hodinu odležet, ideálně přes noc. Podávejte s pečivem, sýrem, šunkou a sklenkou dobrého vína.

https://recepty.rohlik.cz/1737-marinovane-olivy

Vyzkoušíte doma recepty s olivami?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook