Geloren - kloubní výživa pro psy

Ty nejlepší recepty ke štědrovečerní večeři

16.12.2016
Foto: pinterest.com

Dodržujete všechny možné vánoční tradice a Vánoce si nedovedete představit bez rybí polévky, bramborového salátu a smaženého kapra? Podívejte se s námi na recepty našich babiček a maminek, které jsou léty ověřené, jednoduché a neuvěřitelně chutné. Vyzkoušejte jemnou rybí polévku, kapra na několik způsobů a bramborový salát bez chybičky.

Rybí polévka pro náročné

Potřebujete:

kousek ryby (hlavu kapra, ocas, kousek masa)

mléko

mrkev

kořenovou zeleninu

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

smetanu

máslo

muškátový oříšek

sůl a pepř

Postup:

Rybu si namočte alespoň den předem do mléka. Zbavíte se tak nepříjemného rybího pachu. Očistěte si a nakrájejte všechnu kořenovou zeleninu (kromě mrkve). Mrkev nastrouhejte a opečte na másle. Kousky ryby vložte do osolené vody, přidejte kořenovou zeleninu a vařte doměkka. Poté přeceďte a přidejte mrkev opečenou na másle. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Rozmixujte ponorným mixérem a zalijte smetanou. Můžete podávat s krutonky.

Smažené kapří řízky

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

600 g kapřího filetu

hladkou mouku

sůl

sádlo nebo olej na smažení

Postup:

Filet pokrájejte na jednotlivé porce. Osušte je a dobře osolte. Rybu obalte jen v hladké mouce. Obalené porce kapra vkládejte do rozehřátého tuku (měla by ho být vyšší vrstva, ryba v něm musí opravdu plavat – pak ho tolik nenasákne) a zvolna smažte. Přebytečný tuk pak odsajte papírovými kuchyňskými utěrkami. Podávejte s bramborovým salátem.

Kapr v marinádě

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

4 porce kapra bez kůže

1 velký bílý jogurt

2 vejce

lžíci plnotučné hořčice

půlku citronu

strouhanku

sůl a pepř

Postup:

Kapra opláchněte, osušte a pokapejte citronem. Z jogurtu, vajec, pepře a hořčice umíchejte marinádu, do které kapra na 24 hodin naložíte. Pak kapra lehce otřete z přebytečné marinády, osolte a obalte ve strouhance. Ihned smažte. Potom jednotlivé porce nazdobte kousky citronu.

Kapr po židovsku

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

4 porce kapra

kelímek smetany na šlehání

křen

koření na ryby

bílé víno

čerstvé žampiony

1 cibuli

olej

petrželku

1 citron

sůl

Postup:

Cibuli nakrájejte na půlkolečka, žampiony na plátky a křen nastrouhejte najemno. Porce kapra osolte a okořeňte směsí na ryby, obalte v mouce a osmažte na oleji. Ke kaprovi na pánev přidejte cibuli, žampiony a zalijte bílým vínem, posypte křenem a pod pokličkou poduste asi 8 minut. Jakmile ryba změkne, přidejte smetanu na šlehání, nechte přejít varem a podávejte.

Netradiční bramborový salát

Potřebujete:

500 g brambor

100 g červené cibule

200 g mrkve

100 g ředkviček

100 g kyselých okurek

200 g majonézy

2 balení 15% zakysané smetany

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

na zálivku:

3 lžíce vinného octa

2 lžíce cukru

2 lžíce olivového oleje

sůl a mletý pepř

Postup:

Uvařte brambory, mrkev i červenou řepu a nakrájejte na kolečka. Cibuli, okurky a ředkvičky nakrájejte na drobné kostičky. Zálivku vyrobíte smícháním majonézy, zakysané smetany, olivového oleje, vinného octa a cukru. Poté opatrně smíchejte brambory nakrájené na plátky, mrkev, část řepy a na kostičky nakrájenou cibuli, okurky a ředkvičky. Přidejte zálivku a pořádně promíchejte. Hotový salát dochuťte solí a pepřem.

Extra tip: Salát můžete servírovat na plátcích řepy a ozdobený petrželkou. Nahoru můžete přidat strouhaný parmezán.

Znáte některý z těchto tradičních receptů našich babiček? Jak vypadá vaše vánoční menu?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook