Geloren - kloubní výživa pro psy

Ty nejlepší podzimní koláče, které musíte ochutnat!

15.10.2017
Foto: pixabay.com

Že vás na podzim trápí chladné počasí a sychravo? Pak je ten správný čas upéct si skvělý podzimní koláč, který vám provoní dům a navodí tu správnou hřejivou atmosféru, kterou si můžete užít pouze na podzim. Pusťte se i vy do pečení koláče z typických podzimních surovin, sezónní recepty jsou ty nejlepší!

Jablečno-hruškový koláč

Ingredience:

1 listové těsto

4 jablka

4 hrušky

4 lžíce másla

4 lžíce meruňkové marmelády

4 lžíce třtinového cukru

1 rozšlehaný žloutek se lžící vody

Postup:

Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia a plech vyložte pečicím papírem. Hrušky i jablka nakrájejte na tenké plátky. Listové těsto rozdělte na 4 stejně velké části. Každý díl potom rozválejte do kruhu vysokého 3 mm. Pomocí talíře vyřízněte kolo. Jednu těstovou placku vložte na plech, poklaďte ovocem, posypte lžící cukru a hoblinkami másla (můžete přidat i skořici) a okraj korpusu potřete žloutkem. Dejte péct asi na 25 minut a mezitím na druhém plechu připravte další koláč. Stejným způsobem pokračujte se zbývajícím těstem. Po vyndání z trouby koláč potřete ovocnou marmeládou.

Dýňový koláč

Ingredience:

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

těsto:

40 ml vody

110 g másla

15 g třtinového cukru

špetka soli

175 g hladké mouky

náplň:

120 ml smetany ke šlehání

100 g třtinového cukru

lžička mleté skořice

špetka soli

1/2 lžičky mletého zázvoru

1-2 ks hřebíčku

3 vejce

400 g dýňového pyré

Postup:

Mouku promíchejte s cukrem a špetkou soli. Přidejte máslo nakrájené na plátky a zpracujte do drobenky. K drobence nalijte ledovou vodu a rukama zpracujte hladké těsto, které zabalíte do folie a na hodinu dáte odpočinout do lednice. Mezitím si připravte náplň. Vajíčka rozklepněte do misky, přisypte třtinový cukr, smetanu, sůl, a vše dobře promíchejte. Přisypte skořici, mletý zázvor a hřebíček roztlučený najemno. Dýni rozkrojte, vydlabejte a nakrájejte na malé kostky. V hrnci je krátce povařte a rozmixujte na pyré. Do vaječné okořeněné směsi vlijte pyré a promíchejte. Těsto rozválejte do kruhu, který pak vložíte do nízké formy. Přečnívající okraje odřízněte. Dno propíchejte vidličkou, na těsto vylijte dýňovou směs a pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů Celsia asi 45 minut. Po vytažení z trouby nechte koláč dobře vychladnout! Tento koláč je typický americký druh pohoštění na podzim.

Slaný koláč s brokolicí a tuňákem

Ingredience:

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

těsto:

100 g celozrnné špaldové mouky

75 g ovesných vloček

2 lžíce olivového oleje

3 lžíce mléka

100 ml vody

1/2 lžičky sušené bazalky

špetka soli

náplň:

1 konzerva tuňáka ve vl. šťávě

100 g mozzarelly

200 g brokolice

2 vejce

1 stroužek česneku

150 ml mléka

špetka soli

provensálské bylinky

Postup:

Těsto vytvoříte smícháním všech surovin. Na dno zapékací nízké misky těsto rozetřete až po okraj. Pečte 10 minut na 180 stupňů Celsia. Brokolici rozeberte na růžičky a uvařte ji v páře doměkka. Nastrouhejte mozzarellu, smíchejte ji s tuňákem, vajíčky, česnekem a mlékem. Dosolte, dokořeňte a přidejte bylinky. Náplň vlijte na těsto, nahoru nakrájejte kousky brokolice a pečte dalších 30 minut na 180 stupňů. Koláč můžete podávat teplý i studený k obědu či svačince.

Který podzimní recept je váš nejoblíbenější?

Tereza Obořilová

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook