Geloren - kloubní výživa pro psy

Štíhlá postava a grilovačky – dají se sloučit? S námi ano!

6.4.2017
Foto: smakoun.eu

Letní počasí láká k večerům plných přátel, zábavy a grilování! Grilovat se dá téměř cokoliv, vše ovšem není zrovna zdravé a dietní… Přinášíme vám rady a tipy, jak se vyhnout chybám a grilovat zdravě!

Za „zdravější“ grily jsou považovány lávové, protože maso zde nepouští tuk do rozpálených uhlíků, a nevytváří tak pro nás nebezpečné polycyklické uhlovodíky. Dbejte na to, aby bylo maso vždy dobře propečené, ale nikoliv spálené. Pokud budete grilovat a nechcete přibrat, určitě se snažte grilovat v rozumnou večerní dobu, takže například již kolem 5.

Co grilovat?

Foto: smakoun.eu

Foto: smakoun.eu

Vždy si raději ogrilujte maso nežli strojově zpracované potraviny, jako jsou například klobásy, které jsou plné tuků a solí. Pokud si je však zvolíte, vždy vybírejte takové, které obsahují co nejvyšší podíl masa. Snažte se vyvarovat tučného a přepečeného masa a dejte si raději maso drůbeží nebo rybu. Můžete vyzkoušet také sójové plátky, které si na několik hodin naložíte a poté pečete na hliněném tácku. Výborný je i grilovaný Šmakoun nebo tofu, používejte je podobně jako maso, takže namarinovat a poté opéct.

Do svého grilovacího jídelníčku můžete zařadit i různé špízy. Na jehlu je možné napíchat prakticky cokoliv. Špízy jsou kromě masa výborné i s předvařenou hlívou ústřičnou, žampiony, uzeným tofu nebo se Šmakounem. Tyto dobroty prokládejte zeleninou, například cibulí, paprikou nebo cuketou.

Foto: smakoun.eu

Foto: smakoun.eu

Na grilu jsou samozřejmě dobré i různé karbanátky. Pokud budete dělat masové, vyhněte se masu tučnému. Za zmínku stojí i karbanátky z cizrny či čočky nebo z různé zeleniny. Zajímavý je i karbanátek Šmakoun, který obsahuje vysoký podíl kvalitního vepřového masa, ale navíc je doplněný o živočišné bílkoviny. Karbanátek namarinujete v oblíbené směsi koření a krátce ho ogrilujete. Výsledkem bude zdravá večeře plná bílkovin.

Nezapomínejte také na grilovanou zeleninu, může to být třeba paprika, lilek nebo cuketa, ale skvělé jsou i grilované houby. Fantazii se meze nekladou. Ke grilování jsou výborné samozřejmě i saláty, zde si však dávejte pozor na kalorické bomby – dresinky. Raději si tvořte své vlastní zálivky. Může to být například z olivového oleje, bílého jogurtu či sojanézy.

Náš tip: Grilovaná zelenina se Šmakounem

Suroviny:
100 g Šmakoun hlívový (nastrouhat najemno)
16 středních žampionů
50 g parmazánu (nastrouhat najemno, smíchat se Šmakounem)
1 paprika

Foto: smakoun.eu

Foto: smakoun.eu

4 rajčata
4 malé cibule
6 stroužků česneku
1 cuketa (rozkrojit podélně, posolit, nechat vypotit)
4 lžíce olivového oleje

Koření – dle chuti, nezapomínejte na bylinky.
Pokud máte rádi ostřejší – výborná je směs koření Steak chilli a šípek.
Postup:
Žampiony očistíme, vykrojíme nohu a klobouček naplníme směsí strouhaného Šmakouna s parmazánem.

Zeleninu nakrájíme na větší kousky (rajčata, cibuli, česnek na čtvrtiny, papriku
a cuketu přiměřeně na stejné kousky).

Na pečicí plech dáme alobal, na něj směs zeleniny a zbytky žampionů, okořeníme, promícháme s olejem.

Do směsi poklademe naplněné žampiony (již nemícháme).

Grilujeme zakryté na tácku nebo zapečeme v troubě pod grilem (cca 10 minut – podle typu trouby).
Příloha: kuskus – klidně promíchat s grilovanou směsí, nebo celozrnná bageta.

Tipy:

Česnek můžete upéct i neloupaný a pak si ho natřít na bagetku.

Nakrájenou cuketu přidejte až na poslední 3 minuty – zůstane krásně křupavá.

Co nejraději grilujete vy?

Andrea Malá

DOPORUČUJEME

1 komentář

  1. Yvona Hejduková

    8.7.2015 at 21:57

    grilované naložené maso vinné klobásy grilované koleno

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook