Geloren - kloubní výživa pro psy

Sezonní recepty: V hlavní roli švestky

12.9.2015
Foto: Tereza Obořilová

Krása sezonního ovoce spočívá v tom, že si jej můžete dopřávat na tisíc způsobů, a stále ho budete mít dostatek. Pojďte tedy vyzkoušet alespoň jeden z receptů, jehož hvězdou budou tentokrát voňavé švestky z vaší zahrádky! Povidla a švestkové knedlíky známe všichni, přečtěte si ale pár tipů na vynikající recepty se švestkami na sladký i slaný způsob, kterými nasytíte děti, pohostíte mlsné jazýčky i zaženete chuť na něco dobrého.

Kořeněné švestkové chutney

Ingredience:

Foto: .pinterest.com

Foto: .pinterest.com

1 kg švestek (vypeckovaných, nasekaných najemno), 3 cibule (jemně nasekané), 100 g sušených brusinek/rozinek, 1 lžíce jemně nastrouhaného zázvoru, 1 lžíce černého hořčičného semena, 1 lžíce mletého římského kmínu, 1 lžíce mleté papriky, 1 čajová lžička chilli vloček, 750 ml červeného vinného octa, 500 g cukru

Postup:

Všechny přísady kromě cukru vložte do hrnce, dobře promíchejte a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu, přikryjte poklicí a ještě 10 minut vařte, dokud švestky nezměknou. Pomalu vmíchejte cukr a asi 2 lžičky soli a stále míchejte, dokud se obojí nerozpustí. Chutney dále vařte bez poklice ještě asi 20 – 30 minut. Občas promíchejte, aby se vám chutney zespoda nepřipalovalo, a hlídejte, ať má hustou a kašovitou konzistenci. Hotové chutney nalijte do předem nachystaných sklenic, utěsněte víčko, přidejte štítek a uskladněte minimálně na 2 týdny před servírováním. Chutney, uskladněné v chladu a temnu, vám vydrží až půl roku.

Vídeňský švestkový koláč

Ingredience:

Foto: Tereza Obořilová

Foto: Tereza Obořilová

Těsto: ½ šálku změklého másla, ½ šálku cukru (nebo dle chuti), 2 vejce, 1 čajová lžička vanilkového extraktu, 1 šálek hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, ¼ lžičky soli, 3 šálky nakrájených čerstvých švestek, ¼ čajové lžičky mleté skořice

Posypka: ½ šálku hladké mouky, ¼ šálku cukru, ¼ šálku studeného másla na kostičky, 3 lžíce nasekaných vlašských ořechů, 1 lžička citronové kůry

Postup:

Foto: Tereza Obořilová

Foto: Tereza Obořilová

Ve velké míse vyšlehejte máslo a ½ hrnku cukru, až bude směs světlá a nadýchaná. Dobře vešlehejte vajíčka a vanilkový extrakt. Postupně do krémové směsi přidávejte mouku, prášek do pečiva a sůl a dobře promíchejte. Těsto nalijte na plech, naskládejte na něj kousky švestek a posypte skořicí a zbylým cukrem. Dále si v malé misce smíchejte mouku, cukr a kostky másla a dobře propracujte na hrubé drobky. Vmíchejte ořechy a kůru a takto připravenou drobenkou posypte koláč. Pečte na 180 stupňů po dobu asi 50 minut, dokud nebude posypka zlato-hnědá.

Opilé švestky v čokoládě

Ingredience:

domácí sušené švestky, slivovice, mandle celé, mléčná čokoláda

Postup:

Sušené švestky spařte a vložte je do sklenice. Zalijte slivovicí, zavíčkujte a nechte dobře nasáknout a odležet alespoň jeden měsíc v temnu a chladnu. Spařené mandle oloupejte a do každé opilé švestky vložte jednu celou mandli. Připravte si vodní lázeň, v té rozpusťte čokoládu a pomocí vidličky v ní namáčejte švestky. Servírujte co nejdříve, alkohol se velmi rychle vypařuje.

Švestky ve slanině

Foto: .pinterest.com

Foto: .pinterest.com

Ingredience:

10 švestek, 10 plátků slaniny

Postup:

Švestky omyjte, vypeckujte a poté každou z nich zabalte do slaniny. Takto nachystané švestky propíchněte špejlí nebo párátkem a vložte na gril či pánev. Opečte a podávejte ještě teplé.

Máte i vy své oblíbené recepty ze švestek? Prozraďte nám je v komentářích!

Tereza Obořilová

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook