Geloren - kloubní výživa pro psy

Na zdravé vlně – zelí

6.1.2016
zelí

Věděli jste, že zelí je jednou z nejzdravějších potravin? Obsahuje totiž obrovské množství vitamínů. Navíc je levné a vydrží dlouho čerstvé. Můžete z něj připravit velké množství pokrmů a použít jej vlastně kdykoliv, když nemáte jinou zeleninu po ruce.

Zelí na sto způsobů

Možností, v jaké podobě konzumovat zelí, je velké množství. Za zmínku rozhodně stojí zelí vařené a jen solené, dále kmínované, zahuštěné jemnou krupicí, syrové s octem, sušené, nakládané nebo kysané.

Jaké vitamíny obsahuje

Zelí obsahuje velké množství vitamínu C a také vitamínu K. Je také cenným zdrojem vitamínu E a draslíku. V této potravině nechybí ani beta-karoten, kyselina listová a také tiamin. Dále zelí obsahuje velké množství vlákniny. Bohatě zastoupené jsou i mnohé minerály, především železo, zinek, selen, draslík, sodík a mangan.

Jak zelí pomáhá

Tato zelená (nebo červená) potravina má hojivé účinky. Pomáhá při žaludečních vředech, zmírňuje bolest a také pomáhá při trávení. Zelná šťáva je zvláště účinná při snižování kyselosti žaludku a onemocnění dýchacích cest. Mimo jiné šťáva ze zelí působí i proti kašli, napomáhá totiž vykašlávání. Zelí je vhodné i při onemocnění srdce nebo ledvin. Perfektně se hodí i pro osoby se sklony k obezitě a hemeroidům.

Zázrak pro vaše střeva

O zelí se také říká, že čistí střeva. Má totiž schopnost na sebe navázat jedovaté látky a následně je z těla odvést ven. Zároveň zelí ochraňuje střevní sliznice a podílí se na udržení zdravé střevní flóry, mikroorganismů, které se starají o správné trávení a vylučování.

Zelí je dobré i na nervy

Další pozitivní vliv, který zelí má (a není to příliš známo), je, že uklidňuje náš nervový systém. Toho můžete využít například při léčbě nespavosti, nervozity a napětí. A červenému zelí se zase připisuje blahodárný vliv na naše libido a potenci, plodnost a produkci spermatu.

Lákavé recepty ze zelí

Sladké zelí jako příloha

Potřebujete:

zelí

Foto: pinterest.com

3 lžíce oleje

6 lžic cukru

1 sklenici zelí ve sladkokyselém nálevu

100 ml vody

1 lžíci hladké mouky

3 sladká jablka

1 velkou cibuli

sůl, kmín a ocet

Postup:

Nejdříve si oloupejte cibuli a nakrájejte ji na plátky. Poté oloupejte jablka a nastrouhejte je nahrubo. Na pánev dejte kapku oleje, vmíchejte cibuli a orestujte ji. Vsypte cukr a nechte jej rozpustit. Pak přidejte zelí i s nálevem a nastrouhaná jablka. Duste alespoň 40 minut. Nezapomeňte promíchat. Mouku rozmíchejte ve vodě, lehce osolte a přidejte k zelí. Poprašte kmínem, přidejte ocet a cukr a ještě 10 minut povařte.

Zelný salát se slaninou

Potřebujete:

zelný salát

Foto: pinterest.com

1 hlávku zelí

1 lžíci kvalitního oleje

4 lžíce jablečného octa

2 lžíce cukru

svazek kopru

130 g anglické slaniny

sůl

Postup:

Nejdříve si zelí očistěte, rozčtvrťte a nakrouhejte na tenké nudličky. Poté ho vložte do mísy a osolte a promačkejte. Zelí tak zkřehne a pustí šťávu. Kopr otrhejte ze stonků a přimíchejte do zelí. Poté dochuťte octem, cukrem a nechte chvíli odležet. Slaninu nakrájejte na kostičky a opečte na lžíci oleje do křupava. Vmíchejte opečenou slaninu. Podávat můžete s čerstvým pečivem.

Máte rádi zelí? Děláte jej doma často?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook