Geloren - kloubní výživa pro psy

Rychlé recepty ze Šmakouna, které zvládne každý

17.12.2015
Mexické recepty | kralovstvizen.cz

Není nic jednoduššího než si vyrobit skvělou a zdravou večeři na jedné pánvi nebo si dopřát výživnou pomazánku, kterou ohromíte i náročné hosty. Pochoutky ze Šmakouna jsou čím dál oblíbenější a mnozí tuto surovinu opravdu milují a umí z ní v kuchyni vykouzlit slané, ale i sladké dobroty. Přinášíme recepty, kterými potěšíte jak náročného muže, tak vybíravé děti.

1) Šmakoun Mexico se zeleninou na pánvi

Foto: smakoun.eu

Foto: smakoun.eu

Potřebujete:  

 200 g Šmakoun Mexico

zelenina dle vaší volby (např. cuketa, červená či zelená paprika, čerstvá i sušená rajčata, jarní cibulka, česnek, chilli papričky)

1 lžíci olivového oleje

čerstvé bylinky (například majoránka, tymián, pažitka, petrželka a další)

sůl a pepř

Postup:
Čerstvou zeleninu si opláchnete, očistíte a nakrájíte. Šmakoun Mexico si nakrájíte na kostičky. Postupně vše vhodíte na rozehřátou pánev s kapkou olivového oleje. Přidáte čerstvé bylinky a dochutíte kořením. Podáváte s krekry, pečivem nebo rýží. Na talířku můžete ještě dozdobit čerstvými bylinkami.

Tip: Vyzkoušet můžete i různé jiné kombinace Šmakouna, například Šmakoun uzený s vaší oblíbenou zeleninou a kořením, Šmakoun hlíva ústřičná se žampiony nebo hlívou nebo Šmakoun přírodní, pouze ochucený sojovou omáčkou.

smakoun.eu

2) Lilková pomazánka s přírodním Šmakounem

Foto: Anna Pláničková

Foto: Anna Pláničková

Potřebujete:

1 lilek

100 g Šmakoun přírodní

1 cibuli

3 rajčata

2 polévkové lžíce dýňového kečupu

1 pálivou papričku nebo mleté chilli

2 stroužky česneku

1 polévkovou lžíci worchestru

pepř, sůl

lžíci olivového oleje

Postup:

Lilek si nakrájejte na silnější kolečka a posolte jej. Nechte jej vypotit a po zhruba 10 minutách jej otřete a nakrájejte nadrobno. Nadrobno nakrájejte i cibuli a nechte ji zesklovatět na pánvi s kapkou olivového oleje. K lilku si nakrájejte i rajčata a přidejte je na pánev k cibuli. Jakmile lilek zhnědne, přidejte nakrájený nebo prolisovaný česnek, worchesterovou omáčku, pepř, chilli a dýňový kečup. Promíchejte a přidejte najemno nastrouhaný Šmakoun. Prohřejte, pořádně promíchejte – a pomazánku máte hotovou. Na závěr ji ještě podle chuti můžete dosolit.

Anna Pláničková

Neváhejte a vyzkoušejte některý z těchto Šmakoun receptů. A máte nějaké vlastní recepty ze Šmakouna, které nám můžete doporučit?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook