Risotto al funghi (houbové risotto)

26.6.2015
Foto: nataliri.cz

Houbové risotto a zejména pak hříbkové risotto (risotto al fungi porcini) je jednoduchý recept, kterým si zpříjemníte nejen večer po houbařském výletě. Kromě hříbků je základem správný druh rýže. Jedním z nich je i rýže Carnaroli, která je pokládána za královnu italských rizotových rýží. Má dlouhá, velká a baculatá zrnka. Díky vysokému obsahu škrobu je při vaření lepkavá až mazlavá, výborně pak vstřebává další ingredience, avšak uvnitř zrnka zůstávají tvrdá, proto je ideální na všechny druhy risott.

Obtížnost: stupeň č. 1

Doba přípravy 30 min.

 

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Rýže carnaroli 150 g

Máslo 50 g

Kuřecí vývar 0,5 l

Bílé víno 1 dl

Parmazán 70 g

Šalotka 50 g

Hříbky 40g sušené

Olivový olej, sůl, mletý pepř

Kastrol, miska, struhadlo, prkénkoOlivový olej, sůl, mletý pepř

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

1. Připravíme si suroviny

Šalotku oloupeme a nakrájíme na kousky o velikosti špendlíkové hlavičky. Parmazán nastrouháme na jemné straně struhadla. Sušené hříbky dáme do misky s vodou a necháme je deset minut máčet. Poté hříbky překrájíme na menší kousky o velikosti 2 cm.

2. Začneme se základem na risotto

Do kastrolu přidáme 3 polévkové lžíce olivového oleje (pro 2 porce), který rozehřejeme na vysokém plameni. Jakmile je olej rozpálený, stáhneme plamen na střední a vložíme nakrájenou šalotku, kterou opékáme 1-2 minuty. Šalotka by neměla být spálená, měla by zůstat bílá.

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

3. Uvaříme rýži s hříbky

Do kastrolu s opečenou šalotkou přidáme rýži, kterou taktéž krátce opečeme po dobu 1 minuty. Následně přidáme hříbky, zalijeme bílým vínem, kuřecím vývarem (trošku si ponecháme bokem, kdyby ke konci byla rýže nedovařená) a rýži vaříme cca 15 -17 minut na nízkém plameni, dokud se nám vývar nevyvaří a rýže nezměkne. Pokud rýže bude ještě tvrdá, přilijeme zbytek vývaru a rýži dovaříme.

4. Dokončíme risotto

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Nakonec přidáme parmazán, vmícháme máslo, dochutíme solí a pepřem a stáhneme z ohně. Hotové risotto servírujeme v hlubokém talíři či misce.

Nemáte náladu na kilometrové fronty v supermarketech? Chcete po práci jít rovnou domů? Využijte služeb Nataliri.cz. Stačí si jen vybrat, na co máte chuť, objednat si to a poté pokrm uvařit. Nic víc, nic míň, nic mezi tím. Nataliri.cz za vás vše vymyslí, nakoupí, naváží, odměří a všechny potřebné suroviny spolu s recepty doveze přímo k vašim dveřím.“

Přejeme vám dobrou chuť!

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook