Geloren - kloubní výživa pro psy

Připravte si zdravější varianty oblíbených omáček

2.3.2017
Foto: pinterest.com

Svíčková, rajská, křenová, koprová a další omáčky patří mezi oblíbená česká jídla. Tyto klasické omáčky jsou však často zahušťovány moukou nebo tučnou smetanou. Inspirujte se odlehčenými recepty a nevzdávejte se svých oblíbených jídel.

Dietní svíčková omáčka

Potřebujete:

5 velkých mrkví

5 petrželí

1 větší celer

2 velké cibule

koření (4 bobkové listy, 6 kuliček nového koření a pepře)

150 g bílého jogurtu

citron a sůl

Postup:

Nejdříve si očistěte veškerou zeleninu, poté ji nastrouhejte nahrubo. Všechnu zeleninu dejte do pekáčku, přidejte koření a citron nakrájený na kolečka. Zakryjte pekáč alobalem a pečte na 180 °C zhruba 40 minut, než zelenina změkne. Před dopečením sundejte alobal a pečte ještě deset minut. Nakonec směs rozmixujte mixérem, přidejte sůl a bílý jogurt. A dietní svíčkovou omáčku máte hotovou! Podávat můžete s libovým kuřecím nebo krůtím masem.

Rajská omáčka jinak

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

1 kg zralých rajčat

věší cibuli

2 mrkve

koření (1 bobkový list, 3 kuličky pepře a nového koření, 2 hřebíčky)

lžičku skořice

Postup:

Cibuli nakrájejte na kostičky, opečte ji na olivovém oleji. Přidejte pokrájená rajčata a nastrouhanou nebo pokrájenou mrkev, která omáčku osladí. Přidejte také koření a podlijte vodou. Nechte dusit zhruba půl hodiny. Po uvaření vytáhněte koření a rozmixujte mixérem. Podávejte s vařeným hovězím a celozrnnými těstovinami.

Studená křenová omáčka

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

200 g zakysané smetany

3 lžíce nastrouhaného křenu

2 menší nastrouhaná jablka

šťávu z citronu a lžičku soli

Postup:

Všechny suroviny smíchejte v hladkou směs a nechte alespoň hodinu vychladit. Podávejte ke grilovanému nebo klidně k uzenému masu. Budete překvapeni osvěžující chutí.

Fitness koprová omáčka

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

velkou cibuli

2 větší petržele

kopr

zeleninový vývar nebo vodu

10 lžic kokosového mléka nebo sójové smetany

2 lžíce kukuřičného škrobu

olivový olej a sůl

Postup:

Zeleninu nakrájejte na větší kousky, orestujte spolu s cibulí na olivovém oleji. Podlijte vývarem nebo horkou vodou. Nechte pár minut dusit. Přidejte kukuřičný škrob a po uvaření zeleniny společně rozmixujte. Přidejte smetanu nebo mléko a nechte ještě deset minut vařit. Nakonec vmíchejte čerstvý kopr.

Jak se vám líbí tyto zdravé varianty klasických omáček?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook