Geloren - kloubní výživa pro psy

Připravte si domácí pomocníky k vaření

21.6.2017
Foto: 123rf.com

Většina kvalitních kuchařů nedá dopustit na domácí suroviny a ingredience. Připravte si domácí máslovou jíšku nebo domácí zeleninový bujón. Vyzkoušet můžete také domácí kvásek, který vám umožní pustit se do pečení vlastního chleba nebo jiného pečiva.

Domácí máslová jíška

Potřebujete:

čtvrt kostky másla

125 g hladké mouky

Postup:

Do hrnce dejte rozpustit máslo a přidejte k němu hladkou mouku. Konzistence by neměla být ani tekutá, ani příliš hustá. Zároveň by jíška neměla mít hrudky. Smažte do požadované barvy. Udělejte sušší jíšku a pomalu ji restujte. Jíšku dejte do misky a nechte vychladnout. Poté dejte do lednice a můžete začít používat při vaření. Můžete ji dát také do mrazáku a do pokrmů ji vždy nastrouhat.

Domácí kvásek

Potřebujete:

1 kg žitné mouky

převařenou studenou vodu

velkou sklenici s víčkem

gumičku, ubrousek a velkou lžíci

Postup:

Nejdříve si připravte sklenici. Pořádně ji umyjte, vypařte horkou vodou. Do sklenice pak dejte 100 g žitné mouky a 100 ml převařené vody. Promíchejte lžící, aby v kvásku nebyly hrudky. Přikryjte ubrouskem nebo dejte přes sklenici igelit s dírkami a nechte stát v místnosti. Druhý den přidejte dalších 100 g žitné mouky a 100 ml vody a opět promíchejte. Kvásek by se měl začít zvedat a jakoby růst. Další den celý postup opakujte a následující dva dny už přidávejte jen 50 g mouky a 50 ml vody. Pátý den můžete z kvásku začít péct. Odeberte víc kvásku a zbylý už uchovávejte v lednici.

Domácí zeleninový bujón

Potřebujete:

100 g celeru

100 g mrkve

100 g petržele

50 g květáku

50 g brokolice

10 g petrželové nati

10 g celerové nati

1 kg mořské soli

500 g sádla

Postup:

Všechnu zeleninu rozmixuje na malé kousíčky, osolte a smažte na sádle. Poté dejte do čistých sklenic a uzavřete víčky. Osmaženou zeleninu ještě zalijte rozpuštěnou omegou nebo jiným tukem, díky čemuž se nebude zelenina kazit a vydrží. Uchovávejte v chladu.

Zkoušeli jste si doma tyto skvělé pomocníky?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook