Geloren - kloubní výživa pro psy

Potraviny, které zvyšují riziko rakoviny

12.12.2016
Foto: 123rf.com

Rakovina je velmi nepříjemná diagnóza, která vám život otočí naruby. Každý rok touto nemocí nejen u nás v Česku onemocní velké množství lidí. Mezi hlavní příčiny patří nejen genetické dispozice, přemíra stresu a život ve škodlivém prostředí, ale také špatná životospráva. Podívejte se, kterým potravinám se raději vyhnout.

1) Pozor na ovoce a zeleninu

Pokud je to možné, zkuste se co nejvíce vyhnout hnojenému ovoci a zelenině. Mnohé tyto plodiny obsahují zdraví nebezpečné pesticidy. Pesticid je sice skvělým zabijákem plevele, ale způsobuje velké zdravotní problémy. Mnohdy bohužel ani umytí ovoce nebo zeleniny pesticidy neodstraní. Nebojte se ekologického zemědělství a bio produktů. V ideálním případě volte regionální farmáře.

2) Konzervované potraviny

Jednou za čas vám konzerva neublíží, ale zkuste tyto potraviny snížit na minimum. Potraviny z konzerv jsou nevhodné kvůli vnitřnímu ochrannému povrchu konzervy a obsahu nebezpečné chemikálie bisfenolu. Bisfenol je toxická látka, která narušuje správnou hormonální funkci těla.  Pokud můžete, raději si vyberte čerstvou potravinu nebo alespoň potraviny ve skle.

3) Uzeniny a červené maso

Uzeniny patří mezi nezdravé potraviny a všechny tyto výrobky obsahují nejen chemické látky, ale také konzervanty. Vyhnout byste se tak měli hlavně párkům, klobásám, salámům a slanině. O něco horší jsou zauzené výrobky, které obsahují dehet z kouře. Do stejné kategorie patří červené a tučné maso. Pokud chcete jíst zdravě a vyhnout se zdravotním problémům, vybírejte si libové maso, drůbež, ryby nebo šunku s vysokým podílem masa.

4) Alkohol a slazené nápoje

Alkohol, stejně jako tabák, patří mezi časté příčiny vzniku rakoviny. Nadměrné užívání alkoholu může vést k rakovině úst, jícnu, jater, tlustého střeva, konečníku a také k rakovině prsu. Stejně tak slazené nápoje, které jsou plné cukru a umělých přísad, jsou špatné pro naše zdraví.

5) Brambůrky

Kdo z nás by nemiloval brambůrky a nedopřál si je třeba na narozeninové oslavě nebo při filmovém večeru u televize. Brambůrky však obsahují velké množství kalorií a tuků. Zároveň obsahují hodně soli a konzervanty. Při jejich smažení, které probíhá při velmi vysoké teplotě, dochází navíc k uvolňování karcinogenu akrylamidu.

6) Ztužené tuky

Ztužené tuky rozhodně patří na seznam potravin, které zvyšují riziko rakoviny. Tyto tuky jsou zdrojem škodlivých transnenasycených mastných kyselin. Se ztuženými tuky se můžete setkat v polevách, náhražkách čokolády, v sušenkách, hranolkách a třeba také v koláčích. U tuků je vždy důležitý poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin. Čím více je v potravině nenasycených, tím lépe pro zdraví.

Vyhýbáte se těmto potravinám? Jíte zdravě?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook