Geloren - kloubní výživa pro psy

Polévky, které nejen zahřejí, ale i uzdraví!

17.1.2017
Foto:  radunka1062.blogspot.com

Říká se, že polévka je základ… V blížícím se chladném období toto pravidlo platí několikanásobně! Vyberte si dle svých chutí zajímavou polévku s batáty, polévku s vůní lesa nebo neotřelou a originální kombinaci čočky a zelí.

1) Kulajda

Potřebujete:

hrst sušených nebo čerstvých hub

1 litr vody nebo vývaru

3 šalotky

hladkou mouku

máslo

kopr

sůl a pepř

drcený kmín

bobkový list

nové koření

200 g husté zakysané smetany

2 velké brambory

4 vejce

citrón

Postup:

Čerstvé houby očistěte a pokrájejte na kusy. Sušené houby dejte do hrnku a zalijte horkou vodou. Nechte je 10 minut, pak vyjměte, vyždímejte a pokrájejte na drobné kousky. V hrnci se silným nepřilnavým dnem orestujte čerstvé houby a pokrájené kousky šalotky. Zaprašte lehce hladkou moukou a ještě minutu restujte. Zalijte vodou nebo vývarem. Oškrábejte si brambory, půlku jedné nastrouhejte najemno a zbytek pokrájejte na kostičky a přidejte do polévky. Zalijte ještě asi půl litrem vody. Přidejte kmín, bobkový list a nové koření. Poté i sůl a pepř. Vařte na středním plameni asi 15 minut, dokud brambory nebudou téměř hotové. Během toho uvařte vejce naměkko a pokrájejte kopr. Vypněte polévku a vyjměte z ní bobkový list a nové koření. Do vařící polévky dejte celé balení kysané smetany, pořádně ji rozmíchejte, přidejte kopr a dle chuti dosolte a opepřete. Na okyselení přidejte místo octa kapku citronu.

Tip: Můžete použít čerstvé, ale i sušené houby. Nebraňte se ale ani hlívě ústřičné nebo shi-take!

Krém ze sladkých batátů

Potřebujete:

www.rohlik.cz

www.rohlik.cz

500 g oloupaných batátů

litr vývaru

menší červenou cibuli

zázvor

lžíci kari pasty

1,5 dcl kokosového mléka

chilli podle chuti

šťávu z poloviny limetky

čerstvý koriandr

sůl a pepř

olej

Postup:

Batáty pečte v troubě na pečicím papíru (oloupané, pokrájené, zakápnuté olejem a promíchané, osolené a lehce opepřené) asi 30 – 40 minut na 175 °C, dokud nezměknou. Doměkka na oleji orestujte cibulku. Přidejte oloupaný a na polovinu rozkrojený zázvor, lehce opražte spolu s kari pastou a nechte minutu rozvonět. Zalijte vývarem a nechte 5 minut provařit. Poté vyjměte zázvor a do hrnce přidejte pečené batáty (nejdřív tak 2/3, pak přidávejte pro dosažení požadované konzistence) a rozmixujte ponorným mixérem. Povařte už jen pár minut, při tom ochutnávejte a přidávejte kromě mléka a chilli také sůl a limetkovou šťávu. Servírujte ještě s kapkou kokosového mléka.

Tip: Tato polévka vás opravdu zahřeje, a to nejen díky chilli, ale i kombinaci kyselé limetky a sladkých batátů.

Polévka z červené čočky se zelím a klobásou

Potřebujete:

www.rohlik.cz

www.rohlik.cz

1,5 litru vývaru

hrnek červené čočky

balení bílých grilovacích klobásek

sklenici nakládaného bílého zelí

1 velkou žlutou cibuli

3 stroužky česneku

50 g slaniny

3 řapíky celeru

sůl a pepř

koření (bobkový list, tymián, majoránku, kmín, sladkou papriku)

chilli papričku

70 g másla

Postup:

Nakrájejte si nadrobno cibuli, oloupanou bramboru, slaninu a řapíkatý celer. Pěkně dozlatova osmahněte na másle, ideálně v hrnci s nepřilnavým povrchem. Poté zalijte horkým vývarem. Přiveďte k varu. Vsypejte čočku a nechte asi 10 – 13 minut vařit. Rozmixujte ponorným mixérem a vraťte na ploténku. Zelí překrájejte na malé kousky. Přidejte je do polévky, stejně tak i nálev. Přidejte všechno koření a nechte minimálně ještě 15 minut provařit, dokud zelí nebude měkké. Klobásky pokrájejte na centimetr dlouhé válečky a na minimu másla je osmahněte dohněda vedle na pánvičce. Přidejte do hrnce. Pár minut ještě vařte, dochuťte tak, jak vám vyhovuje.

Tip: Tato polévka je nejen chutná, ale funguje i jako skvělý vyprošťovák. Nejlépe chutná proleželá druhý den, takže ji dělejte klidně dopředu. Jen klobásky raději opečte až před podáváním.

Zdroj:rohlik.cz

A jakou polévku máte nejraději Vy?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook