Geloren - kloubní výživa pro psy

Originální recepty z jáhel. Stojí za to!

1.7.2016
Foto: pinterest.cz

Jáhly neboli proso seté patří mezi oblíbené bezlepkové suroviny, jsou totiž bohaté na minerály i vitamíny. Obsahují také velké množství vlákniny. Tradiční čínská medicína je řadí mezi zásadité, tedy zahřívací potraviny. Inspirujte se zdravými, ale hlavně chutnými recepty a vyzkoušejte jáhlové rizoto, zapečené jáhly nebo jáhlové karbanátky.

Jáhlové rizoto

Potřebujete:

250 g jáhel

200 g kuřecího masa

1 cibuli

2 stroužky česneku

2 rajčata

100 g hub

2 lžíce oleje

Postup:

Nejdříve si oloupejte cibuli a česnek. Poté spařte rajčata a všechnu zeleninu nakrájejte. Maso omyjte a nakrájejte na menší kousky. Opečte v pánvi na oleji s cibulí, česnekem a další zeleninou. Přidejte i houby a uvařené jáhly. Promíchejte, mírně podlijte vodou a nechte dusit, než se voda vypaří. Poté přidejte sůl a můžete kápnout i sójovou omáčku. Na talíři posypte sýrem.

Extra tip: Vegetariánskou variantou může být rizoto bez masa, které nahradíte sójovým masem nebo tofu.

Zapečené jáhly s bylinkami

Potřebujete:

Foto: pinterest.cz

Foto: pinterest.cz

250 g jáhel

1 cibuli

lžíci másla

100 g bylinek (pažitku, petrželku, bazalku a další)

sůl a pepř

Postup:

Nejdříve si ve vodě s bylinkovou solí uvařte jáhly. Vařte 15 minut od bodu varu. Poté nechte stejnou dobu odstát. Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte na másle. Smíchejte ji s uvařenými jáhly a přidejte nadrobno nasekané bylinky. Dochuťte solí a pepřem. Směs vložte do pečicí formy a pečte 20 minut na 180 °C. Podávejte s čerstvým zeleninovým salátem, lehce posypané sýrem.

Jáhlové karbanátky

Potřebujete:

Foto: pinterest.cz

Foto: pinterest.cz

200 g jáhel

olej

bylinky (bazalku, koriandr, majoránku)

sůl a pepř

2 vejce

kukuřičnou mouku

Postup:

Uvařte jáhly doměkka. Poté k nim přisypte kukuřičnou mouku, čerstvé bylinky a sůl i pepř. Přidejte dvě vejce a vytvořte hladkou směs. Z ní tvarujte malé karbanátky a opékejte je na oleji z obou stran. Můžete je dát upéct i do trouby na 180 °C. Podávejte s bramborem a zeleninovým salátem.

Máte rádi jáhly? Vaříte je doma často?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook