Geloren - kloubní výživa pro psy

Oblíbená česká jídla zdravěji a chutněji

31.3.2016
Foto: smakoun.eu

České recepty jsou velmi oblíbené, ale v mnohých případech i velmi syté a tučné. Spousta z našich národních receptů je tedy jakýmsi dietním hříchem, který pak nepřispívá ani našemu zdraví. Vyzkoušejte české pokrmy dietněji a zdravěji. Inspirujte se recepty na segedínský guláš nebo čočku s uzeným zcela jinak, než jak je znáte.

Čočka s uzeným jinak

Potřebujete:

250 g velkozrnné čočky

250 ml vývaru

4 velké cibule

2 mrkve

2 řapíky celeru

2 lžíce oleje

2 lžíce másla

hrst pažitky

400 g uzeného Šmakouna

4 vejce

Postup:

Velkozrnnou čočku nasypte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla zrnka ponořená. Nechte alespoň hodinu máčet a poté vařte pomalu do změknutí (bez pokličky). Dvě cibule si jemně pokrájejte a nechte zesklovatět na rozpáleném oleji. Přidejte mrkev pokrájenou na tenké nudličky a tenké plátky oloupaného celeru. Restujte zhruba 3 minuty a poté zalijte vývarem, přikryjte a duste ještě minimálně 5 minut. Jakmile je čočka hotová, sceďte ji a smíchejte se zeleninovým základem a máslem. Dochuťte solí, pepřem a pažitkou. Servírujte s opečeným uzeným Šmakounem, cibulkou a volským okem.

Zdroj – www.smakoun.eu

Segedínský guláš se Šmakoun párky

Potřebujete:

Foto: smakoun.eu

Foto: smakoun.eu

185 g Šmakoun párků

velkou cibuli

lžíci olivového oleje

lžičku mletého kmínu

3 lžíce sladké papriky

500 g kysaného zelí

500 ml zeleninového vývaru

4 stroužky česneku

4 lžíce mouky

sůl a pepř

Postup:

Šmakoun párky nakrájejte na kolečka, cibuli najemno. V hrnci rozehřejte olivový olej a cibuli na něm krátce opečte, přidejte párky a chvíli restujte. Přidejte papriku a kmín a dobře zamíchejte. Zelí překrájejte a přidejte do hrnce. Přilijte zeleninový vývar a duste asi 15 minut. Nakonec přidejte prolisovaný česnek a můžete zahustit moukou. Podle chuti přidejte sůl, pepř a popřípadě i trochu cukru.

Vyzkoušíte některý z těchto receptů? Dáváte přednost tradiční kuchyni, nebo rádi zkoušíte i nové pokrmy?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook