Geloren - kloubní výživa pro psy

Nevyhazujte to – spotřebujte to!

18.11.2015
Foto: 123rf.com

Zkuste se zamyslet nad tím, kolik věcí při vaření vyhodíte. Pecky z ovoce, stonky od bylinek, zbytky od jablek… Přemýšleli jste někdy nad tím, že všechno jde nějak zužitkovat? Nevěříte? Pojďte se s námi podívat na velmi zajímavé tipy, jak naložit s věcmi, které by běžně letěly do koše nebo na kompost.

1) Stopky a stonky bylinek a zeleniny

Z různých stopek od zeleniny, petrželových a mrkvových natí nebo stonků bylinek si můžete doma umíchat zdravou pomazánku nebo chutné pesto. Stačí, když tyto stopky a nať omyjete, osušíte a poté rozmixujete s kapkou olivového oleje. Můžete přidat i hrst ořechů, například mandle, arašídy, ale i vlašské ořechy. A skvělou chuť dodáte i čerstvým česnekem. Poté stačí smíchat s pomazánkovým máslem a máte chutnou a zdravou pomazánku, která se dá použít i jako pesto na pizzu, těstoviny nebo do salátů.

2) Slupky

Věděli jste, že ze slupek od brambor, mrkve nebo celeru můžete vykouzlit neodolatelné zeleninové chipsy? Stačí tyto potraviny důkladně umýt a vykartáčovat z nich veškerou hlínu. Poté slupky smíchejte s olejem, solí a kořením dle vaší chuti. Upečte je na plechu (zhruba 30 minut) a můžete podávat. Stejným způsobem můžete vytvořit sladké chipsy ze slupek z jablka. Stačí je smíchat se skořicí nebo vanilkovým cukrem.

3) Zbytky z jablek

Možná to bude znít neuvěřitelně, ale ze zbytků z jablek či ohryzků můžete vytvořit dokonalé želé. Stačí, když ohryzky ponoříte do vody, zahřejete a poté vaříte na mírném plamení asi jednu hodinu. Následně tuto rozvařenou směs propasírujte a přidejte cukr. Zhruba 600 gramů cukru na litr. Poté přiveďte znovu k varu a vařte další hodinu. Na jablečném želé si pak můžete pochutnat místo přesnídávky nebo jej můžete použít do různých dezertů.

Foto: 123rf.com

Foto: 123rf.com

4) Méně čerstvá zelenina

Pokud jste měli velkou úrodu rajčat nebo jiné zeleniny, například cuket nebo lilku, můžete si je naložit. Stačí vám k tomu sůl a provensálské koření. Můžete přidat i česnek, petržel a další koření dle vlastní libosti. Zeleninu nechte 2 hodiny sušit v troubě a  poté ji smíchejte s kořením a vložte do sklenic, které zalijete olivovým olejem.

5) Lusky

Všechny okrájené části zeleniny a lusky od fazolí nebo hrachu můžete vyvařit a udělat z nich polévku. Stačí je poté v zeleninovém vývaru rozmixovat a máte zeleninový krém, který vás krásně zahřeje. Okořeňte dle vlastní chuti, můžete přidat i opečený rohlík nebo zakysanou smetanu.

6) Pecky a jádra

Pecky z třešní, broskví, meruněk a dokonce i ze švestek jsou velkým pomocníkem při domácí tvorbě ovocného likéru. Stačí, když do litru alkoholu vložíte 300 g pecek a uzavřete v láhvi. Poté necháte louhovat zhruba 2 měsíce. Následně zředíte litrem vody a přidáte 600 g cukru. A likér je na světě!

Na co si dát pozor

Pokud jste na nějaké potravině objevili plíseň, nestačí pouze „postižené“ místo okrájet, potravinu vyhoďte celou! To samé platí i u shnilých nebo nahnívajících potravin. Bez milosti se jich zbavte a rovnou je hoďte na kompost. Tam rozhodně nadělají více užitku. Vám už by mohly uškodit. Snažte se používat převážně potraviny v bio kvalitě – slupky ovoce a zeleniny z klasického obchodu bývají často chemicky ošetřovány.

Znali jste některý z našich tipů? Máte i nějaký vlastní způsob, jak zdánlivý odpad efektivně využít?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook