Geloren - kloubní výživa pro psy

Nejlepší jídla světa – ochutnejte Skandinávii

1.5.2016
Foto: pinterest.com

O skandinávské kuchyni se říká, že patří mezi nejzdravější, a svým složením je nám velmi blízká. Hlavní surovinou jsou zde ryby, ale také velké množství zeleniny, bylinek a dalších zdravých a zároveň chutných potravin. Vyzkoušet můžete skandinávskou polévku, norskou specialitu s halibutem nebo švédské masové kuličky.

Skandinávská polévka

Potřebujete:

200 g mladých kopřiv

2 litry zeleninového vývaru

3 vejce

2 stroužky česneku

1 cibuli

2 lžíce olivového oleje

zakysanou smetanu

muškátový oříšek, pepř a sůl

řeřichu

krutonky

Postup:

Do hrnce dejte olivový olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmahněte ji dozlatova. Přidejte vývar a špetku muškátového oříšku. Přiveďte k varu a přihoďte mladé, nadrobno pokrájené kopřivy. Osolte a opepřete. Vařte asi 15 minut a poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Podávejte s krutony, kolečky vajíček uvařených natvrdo a můžete posypat i řeřichou.

Norský halibut se slaninou

Potřebujete:

Halibut

Foto: pinterest.com

500 g halibuta

200 g mrkve

100 g žampionů

30 g celeru

30 g másla

citron

4 plátky slaniny

1 cibuli

2 dcl bílého vína

pepř, petrželku, kopr a sůl

Postup:

Zapékací misku vyložte plátky slaniny, na ně rozložte na kolečka nakrájenou mrkev, cibuli, celer i žampiony. Přidejte petrželku a kopr. Vše osolte, opepřete a přidejte na plátky nakrájenou rybu. Přidejte plátky citronu, kousky másla a zalijte vínem. Pečte pod pokličkou nebo alobalem zhruba 20 minut. Poté dopečte bez přikrytí a podávejte s bramborovou kaší nebo divokou rýží.

Švédské masové kuličky

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

300 g mletého vepřového masa

300 g telecího masa

4 lžíce strouhanky

housku rozmočenou v mléku

1 vejce

1 cibuli

sůl a pepř

na omáčku:

300 ml masového vývaru

150 ml smetany

lžíci jíšky

Postup:

Smíchejte oba druhy masa a přidejte housku rozmočenou v mléce, poté přihoďte nadrobno nakrájenou cibuli, vejce, strouhanku, sůl a pepř. Z této masové směsi vytvarujte malé kuličky a upečte je v troubě vyhřáté na 200 °C, stačí zhruba 15 až 20 minut. Jak připravit smetanovou omáčku? Přivedete k varu vývar, přilijete smetanu a přidáte lžíci jíšky. Podávejte s bramborami a lžící brusinek.

Chutnají vám ryby? Zkoušeli jste už skandinávskou kuchyni?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

1 komentář

  1. kloubní výživa pro koně

    25.2.2017 at 22:20

    tekvica je vyborna tak jednoduchy a tak mnam receptik. Tiež som priliala vodu a podusila aj cesnačik a struhany syr no proste vyyyyyyyborne. dakujem

    https://extravyziva.cz/?category=detska-vyziva

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook