Geloren - kloubní výživa pro psy

Máte rádi cuketu? Máme recepty na cuketové pochoutky vhodné nejen při hubnutí!

7.8.2017
Foto: 123rf.com

Cuketa je zelenina evropského původu, největší pozornosti se jí ale dostává především v Itálii. Ačkoliv nám svým vzhledem může připomínat okurku, na rozdíl od ní se cuketa v kuchyni upravuje především tepelně. V našem jídelníčku by rozhodně chybět neměla, neboť obsahuje minimum kalorií. Tvoří ji totiž z 90 % voda a zbytek je pouze vláknina. Cuketa je mimo jiné bohatá i na vitamíny, které podporují náš zrak a srdce.

Cuketové bramboráčky

Ingredience na 4 porce:

2 cukety

0,5 kg brambor

1 vejce

100 g celozrnné mouky

4 stroužky česneku

majoránka

sůl a pepř

Postup:

Oloupeme a najemno nastrouháme cukety a brambory, vymačkáme z nich všechnu šťávu, kterou obě suroviny pustily. Přidáme vajíčko, mouku, koření, česnek, sůl a promícháme tak, aby těsto bylo lehce tužší. Pak rukou uděláme malé placičky, které klademe na plech na pečicí papír, na vymazání můžeme použít olivový olej. Pečeme dozlatova na 200° podle trouby. Placičky musejí mít kůrčičku, během pečení je obracíme. Jsou výborné a hodí se téměř ke všemu.

Cuketa na grilu

Ingredience na 3 porce:

2 cukety

1 balení marinovaného tofu

3 ředkvičky

2 jarní cibulky

olivový olej a oblíbené koření

Postup:

Cuketu nakrájíme na kolečka široká zhruba půl centimetru, stejně nakrájíme i ostatní zeleninu a tofu. V misce si smícháme olivový olej s kořením, kterým zeleninu potřeme. Na rozpáleném grilu grilujeme zhruba 15 minut, občas zeleninu promícháme nebo potřeme olejem. Skvěle se hodí jako předkrm.

Zapečená cuketa s mletým masem

Ingredience na 4 porce:

2 cukety

1 kg brambor

půlka pórku

půl kila mletého krůtího masa

mozzarella

sůl a pepř

Postup:

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, cuketu na kostičky, pórek na kolečka a vše vrstvíme do pekáčku. Nejprve brambory, následně mleté krůtí maso, pórek, cuketu a opět brambory. Všechny vrstvy osolíme a opepříme, na vrchní vrstvu brambor klademe nakrájenou mozzarellu. Pečeme na 200° cca 40 minut.

A co vy a cuketa? Objevuje se často ve vašem jídelníčku? A zkoušeli jste ji už i grilovat? Napište nám svoje zkušenosti, budeme se těšit!

Foto a text: Karolína Horáková

DOPORUČUJEME

2 komentáře

  1. humhejova

    13.7.2015 at 12:25

    ne

  2. Kubina

    31.7.2015 at 21:39

    Na cuketu nedáme doma dopustit. Jedem v tom až po uši – od syrové do salátu; do polívek; příloha; omáčka; placky; grilování, až po cuketu kterou nepoznáte = buchta… 😉

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook