Geloren - kloubní výživa pro psy

Lízátka, jak je neznáte. Návod na domácí přípravu

7.2.2017
Foto: vikendovepeceni.cz

Každý si pod pojmem lízátko představí bonbón na špejli. Ale ne vždy tomu tak musí být. Tato lízátka spíše připomínají malé nepečené dortíky. Ukážeme si, jak může takové netradiční lízátko vypadat a jak si poradit s jeho výrobou.

Budeme potřebovat:

Na těsto:

160 g dětských piškotů

70 g vlašských ořechů

2 lžičky kakaa

špetku skořice

80 g másla

3-4 lžíce rumu

moučkový cukr

Na dozdobení:

cca 150 g bílé čokolády

cca 150 g tmavé čokolády

Postup

Foto: vikendovepeceni.cz

Foto: vikendovepeceni.cz

1. Příprava těsta

Připravíme si misku a do ní dáme najemno rozdrcené nebo rozemleté piškoty a oříšky. Přidáme kakao, skořici, rum a na malé kousky nakrájené máslo. Těsto propracujeme do tuhé konzistence. Pokud vám bude připadat příliš tuhé, přidejte trochu másla. Naopak pokud by vám připadalo příliš lepivé, přidejte ještě trochu nadrcených piškotů. Hotové těsto dáme na chvilku odpočinout do chladu, aby nám šlo lépe tvarovat.

2. Do čeho plnit

Kreativnější z nás mohou z těsta utvořit různé tvary a motivy. Pro méně nadané je možnost z těsta nadělat obyčejné kuličky. Pokud zrovna nepatříte k oněm kreativním jedincům, ale přesto byste rádi měli originální tvary, můžete zakoupit speciální formičky. V kuchyňských potřebách je určitě seženete.

3. Plnění do formiček

Z vychlazeného těsta utvoříme kuličky, které napíchneme na špejli a položíme na tác. Pokud jsme si vybrali plnění do formiček, před každým plněním nejprve vysypeme formu moučkovým cukrem a poté plníme těstem. Toto opakujeme, dokud nám těsto nedojde.

4. Příprava polevy

Na zdobení si připravíme světlou a tmavou čokoládu. Můžeme si ale vystačit klidně jen s jedním druhem. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Nesmíme zapomenout, že bude třeba rozpustit trochu větší množství, aby se nám lízátka lépe smáčela. Čokoládu zahříváme, dokud se nevytratí všechny hrudky a nevznikne hladká poleva. Po vyjmutí z lázně necháme chvíli zchladit, aby se teplota čokolády pohybovala kolem 28 °C. Rychleji tím docílíme přelitím do čisté misky. Pokud by se nám nechtělo tvořit vlastní polevu, lze zakoupit již hotovou v sáčku.

5. Zdobení

Z každého lízátka opatrně vyjmeme špejli a smočíme v polevě a poté zasadíme zpět na své místo. Děláme to proto, aby špejle lépe držela na svém místě. Poté těsto opatrně smočíme v polevě. Můžeme si pomoci poléváním lžičkou. Jakmile začne mít poleva lehce matnou barvu, dozdobíme. Na ozdobení můžeme použít například cukrářské zdobení, hoblinky mandlí, kokos nebo cokoli jiného vás napadne. Takto ozdobená lízátka zapíchneme do stojánku nebo je vložíme do vysoké sklenice tak, aby se o sebe vzájemně neotírala.

Tento druh lízátek je velmi specifický a připomíná spíše dortík na špejli. Věřte, že touto cukrovinkou potěšíte malé i velké. Když lízátko zabalíte do celofánového sáčku a převážete stuhou, může posloužit i jako drobný dárek, který obdarovaný určitě ocení.

Slyšeli jste někdy o této sladké pochoutce?

Jana Holoubková

Zdroj: http://www.nejrecept.cz/recept/nepecena-dortova-lizatka-r4876

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook