Geloren - kloubní výživa pro psy

Květáková inspirace. Recepty pro zdraví

15.8.2016
Foto: rohlik.cz

Květák je chutnou, lehce stravitelnou zeleninou, kterou je možné připravit na několik způsobů. Obsahuje velké množství vitamínů, zejména řady B, dále pak niacin, kyselinu listovou a pantotenovou, vitamín A, C, E, K a biotin. Květák pomáhá při hubnutí, zvyšuje obranyschopnost našeho těla a čistí trávicí ústrojí.

Paleo květáková pizza

Potřebujete:

na pizza těsto:

1 květák

100 g namletých mandlí

sůl a pepř

na sugo:

500 g rajčat

2 lžíce olivového oleje

půl lžíce chilli

bazalku, sůl a pepř

bazalkové pesto (hrst bazalky, kešu, olivový olej a sůl)

2 hrsti rukoly

150 g prosciutto šunky

Postup:

Květák nastrouhejte a vymačkejte z něj vodu. Spojte s namletými nebo rozmixovanými mandlemi, vejci, oreganem, podle chuti osolte a opepřete. Na plechu s pečicím papírem směs rozprostřete do tvaru pizzy a dejte do trouby předem vyhřáté na 200 °C. Pečte zhruba 25 minut. Mezitím si připravte rajčatové sugo. Rajčata spařte v horké vodě, oloupejte a pokrájejte. Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek a restujte, než cibule zesklovatí.

Vložte spařená rajčata, chilli, sůl a pepř a dvacet minut nechte na mírném plameni dusit. Na závěr vhoďte natrhané lístky bazalky a již nevařte. Na pizzu rozprostřete rajčatové sugo a pečte ještě 15 minut. Na upečenou pizzu dejte natrhanou rukolu, pokrájená cherry rajčata, prosciutto crudo a podávejte s bazalkovým pestem.

https://recepty.rohlik.cz/629-paleo-kvetakova-pizza

Smetanová květáková polévka

Potřebujete:

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

1 květák

1 celer

1 mrkev

60 g másla

1 l zeleninového vývaru

3 lžíce hladké mouky

200 ml mléka

120 ml smetany

sůl a pepř

kysanou smetanu

Postup:

V hrnci rozpusťte polovinu másla, přidejte cibuli a smažte doměkka. Přidejte nadrobno nakrájenou mrkev a celer a smažte několik minut. Vsypte květák rozebraný na růžičky, nasekanou petržel, promíchejte, přikryjte pokličkou a poduste. Po 15 minutách přidejte vývar a nechte povařit, dokud květák není měkký. Na pánvi rozpusťte zbylé máslo, přidejte mouku, promíchejte metlou a přilijte mléko a míchejte, dokud směs nezhoustne, pak vařte ještě tři minuty. Pánev odstavte a vmíchejte smetanu. Směs přidejte do zeleninové polévky a nechte vařit zhruba 20 minut. Dochuťte solí a pepřem. Velké kusy květáku rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Těsně před servírováním vmíchejte kysanou smetanu.

https://recepty.rohlik.cz/615-smetanova-kvetakova-polevka

Znáte tyto recepty na pochoutky z květáku? Na jaký způsob květák připravujete vy?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook