Geloren - kloubní výživa pro psy

Je libo raw vánoční cukroví?

11.12.2016
Foto: pinterest.com

Dokážete si představit opravdu chutné, ale přesto nepečené vánoční cukroví? Toto zdravé vánoční cukroví neobsahuje takřka žádný cukr. A hlavně neobsahuje ani mouku! Velké množství raw dezertů je tedy vhodné i pro lidi, kteří musí držet bezlepkovou dietu. Podívejte se s námi na recepty, kterými ohromíte svou rodinu i návštěvu. Vyzkoušet můžete kokosové, skořicové, makové nebo rawffaello kuličky. A s lineckými kolečky se také nemusíte loučit.

Fíkovo-skořicové kuličky

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

1 šálek vlašských ořechů

2 lžíce kokosového oleje

15 fíků

1 velký zralý banán

1-2 lžíce agávového sirupu

lžičku skořice

špetku himálajské soli

Postup

Nejdříve rozmixujete ořechy, fíky a kokosový olej. Pak přidáte zbývající ingredience a vše znovu nahrubo promixujete. Znovu tvoříte kuličky, které můžete dozdobit zbylými vlašskými ořechy. Do směsi můžete přidat i lžičku chia semínek, ty ale dejte před použitím ztuhnout do lednice.

Kokosové kuličky s citronem

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Potřebujete:

1 hrnek strouhaného kokosu

1/2 hrnku loupaných mandlí (namočených přes noc)

1 velký banán

8 datlí

1-2 lžíce citrónové šťávy

1 vrchovatou lžíci citrónové kůry

špetku himálajské soli

Postup:

Všechny ingredience řádně rozmixujete a poté z nich vytvoříte kuličky. Obalíte je v kokosu a vložíte do papírových košíčků.

Makové kuličky se sezamem

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Potřebujete:

100 g máku

100 g sezamu

3-4 lžíce agávového sirupu

Postup:

Všechny ingredience rozmixujete najemno a rukama tvoříte kuličky. Pokud nemáte výkonný robot, je lepší mák předem namlít v klasickém mlýnku na mák a použít tahini z neloupaného sezamového semínka (raw). Kuličky můžete opět obalit v kokosovém nebo třtinovém cukru.

Rawffaello

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

1 hrnek strouhaného kokosu

vyloupané mandle

2-3 lžíce agávového sirupu

1/3 hrnku panenského kokosového oleje

špetku himálajské soli

1/4 hrnku kešu ořechů předem namočených cca 2 hodiny

Postup:

Rozpustíte kokosový olej a vmícháte do něj agávový sirup. Přidáte kokos a vše řádně promísíte. Poté lžičkou naberete hmotu a rukama tvoříte kuličky. Do každé kuličky vložíte vyloupanou mandli. Na chvíli dáte vychladit do ledničky a poté aranžujete do košíčků.

Slepovaná kokosová kolečka

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

na těsto:

1 šálek mletého lněného semínka

2 šálky mletého slunečnicového semínka

2 šálky strouhaného kokosu

4 lžíce nepraženého kakaa

2 lžíce agávového sirupu

špetku himálajské soli

trochu vody

na krém:

1 hrnek strouhaného kokosu

3 lžíce agávového sirupu

2 lžíce vody

Postup

Vše řádně promixujete a vyválíte těsto silné asi půl centimetru. Pokud je hmota příliš hustá a kakao ulpívá na stěnách robotu, přidáte ještě malé množství vody. Formičkou vykrajujte kolečka a dejte sušit do dehydrátoru, zhruba na 10 hodin. Ingredience na krém pořádně rozmixujte v hladkou směs. Vzniklým krémem mažete kolečka a  epíte je k sobě.

Vánoční ořechová kolečka

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Potřebujete:

150 g ořechů (dle vaší chuti)

2 lžíce nepraženého kakaa

2 lžíce agávového sirupu

Postup:

Jádra ořechů umelete, přidáte kakao a sirup a zpracujete v těsto. Rozválíte na plát silný jeden centimetr a vykrajujete kolečka. Doprostřed každého kolečka vložíte ještě oříšek.

Linecká kolečka

Potřebujete:

1 hrnek strouhaného kokosu umletého na mouku

1 a půl hrnku namletých mandlí

6 lžic raw sirupu z agáve

1 lžičku kokosového tuku

2 lžíce citrónové šťávy

2 lžičky drcené raw vanilky

1/2 lžičky jedlé sody

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Postup

Mandle namočíte na noc do vlažné vody, druhý den propláchnete, oloupete a necháte v sušičce dobře prosušit, přibližně 10 hodin. Tento krok lze z časových důvodů přeskočit, ale lepší je vždy ořechy namáčet. Jsou chutnější, lépe stravitelné a vydatnější. Nejprve dobře promícháte suché přísady, přidáte sirup z agáve a kokosový tuk a vypracujete vláčné těsto. Těsto rozválíte válečkem mezi dvěma potravinářskými foliemi na placku tlustou přibližně 4 mm a vykrajujete různé tvary. Dáte na pláty do sušičky a necháte přes noc dobře vysušit.

Zdroj – www.rawsuperfood.cz

Zkoušeli jste někdy nepečené raw cukroví? Máte nějaký zajímavý a lákavý recept?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook