Geloren - kloubní výživa pro psy

Jak si doma připravit sushi

26.2.2017
Foto:  Williams Sonoma

Sushi obsahuje zdraví prospěšné látky, například Omega–3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro správné fungování našeho organismu. Pokrm skládající se z rýže, řasy, mořských plodů, ryb a zeleniny je ideálním jídlem, pokud chcete jíst vyváženě, zdravě a také kvalitně. Zkuste si sushi připravit doma a překvapte své blízké netypickou ochutnávkou.

Na přípravu sushi potřebujete

  • krátkozrnnou uvařenou rýži, například Arborio nebo Koshikari
  • plátky mořských řas, v balení se prodávají po 5 nebo 10 kusech

na nálev:

  • 2 lžíce rýžového octa, 300 ml vody, lžíci cukru a lžičku soli

na náplň :

  • čerstvého lososa, tuňáka, popřípadě krevety
  • libanonskou nebo salátovou okurku
  • avokádo, nakládanou ředkev a mrkev

k servírování:

  • salát z mořských řas
  • naložený zázvor
  • sojovou omáčku
  • wasabi pastu

Jak připravit domácí sushi

1. krok – Příprava rýže

Nejdříve si připravte rýži. Proplachujte ji pod studenou vodou, dokud nebude odtékající voda čirá. Rýži dejte do hrnce, přidejte vodu a povařte bez pokličky. Poté na mírném ohni vařte, než se vypaří všechna voda. Nechte rýži deset minut odpočinout a připravte si nálev. Smíchejte dvě lžíce rýžového octa, hrnek vody, lžíci cukru a lžičku soli. Přidejte nálev k rýži a pořádně promíchejte. Nakonec nechte rýži vychladnout.

2. krok – Příprava ostatních surovin

Nakrájejte si na proužky kousky ryb, zeleninu, ovoce a klidně také maso nebo další suroviny, které chcete do sushi dát. Přichystejte si bambusovou podložku a misku s vodou, aby se vám rýže nelepila na ruce.

3. krok – Vytváření sushi rolek

Na podložku dejte řasu Nori. Mírně ji pokapte vodou, aby se s ní dalo posléze pracovat. Dejte na ni rýži, vytvořte z ní obdélník. Na spodní okraj dejte rybu, okurku, ředkev, popřípadě cokoliv, co chcete do rolky dát. Poté si navlhčete horní část řasy a pomocí podložky rolujte plátek řasy do roličky. Rolku nechte chvilku odpočinout a následně krájejte ostrým nožem.

4. krok – Servírování a konzumace

Kousky sushi naskládejte na talíř, přidejte salát z mořských řas, pár plátků nakládaného zázvoru, mističku se sójovou omáčkou a proužek wasabi pasty. Nezapomeňte přidat hůlky, kterými se sushi jí. Sushi se jí nejčastěji tak, že na něj dáte trochu wasabi pasty, poté kousek sushi namočíte v sojové omáčce a sníte. Mezi sousty si dejte nakládaný zázvor, který vás osvěží a  navíc připraví vaše chutě na další porci a případnou změnu chutí, když střídáte rolku s tuňákem, lososem a zeleninou.

Inspirovat se můžete i zde:

https://www.youtube.com/watch?v=PhKsqvbueEo.

Máte rádi sushi? Zkoušeli jste ho připravit doma?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook