Geloren - kloubní výživa pro psy

Jak při vaření nahradit suroviny

21.11.2017
Foto: 123rf.com

Ať už patříte mezi vegetariány, vegany nebo z jakéhokoliv jiného důvodu chcete vynechat maso, mléko, vejce, máslo nebo pečivo, věřte, že vždy existují suroviny, kterými lze výše uvedené nahradit. Inspirujte se a zpestřete svůj jídelníček.

Čím nahradit maso

Maso můžete nahradit několika způsoby. Vyzkoušet můžete například sójové maso, které se dá koupit ve formě plátků, nudliček nebo kostek. Dá se z něj připravit například guláš, čína nebo ze sójového granulátu také karbanátky. Zajímavou náhradou je také tofu, které se hodí do salátů, polévek a pomazánek. Oblíbenou náhradou masa je tempeh, který se ale dá použít nejen místo masa, ale také místo vajec a sýru. Hodí se tedy do rizota, na zapékání a je skvělý pro přípravu houbových pokrmů. Vyzkoušet můžete Šmakoun, který se skvěle hodí do salátů. Dalšími náhradami masa je seitan, který se hodí k omáčce, robi maso, které můžete nejen vařit, nakládat a dusit, ale také smažit.

Čím nahradit mléko

Kravské mléko často způsobuje lidem trávicí potíže, v takovém případě můžete vyzkoušet mléko kozí, s nímž tyto problémy spojeny nejsou. Pro lidi, kteří trpí intolerancí nebo alergií na mléčný protein či laktózu, je vhodné rostlinné mléko. Vyzkoušet můžete mandlový nápoj. Přes noc namočíte mandle do vody a ráno je rozmixujete. Skvělou náhradou mléka je rýžový nápoj, který je lehce nasládlý a chutná i dětem. Náhradou je také ovesný nebo sójový nápoj, který je vhodný i pro vegany.

Čím nahradit pečivo

Pokud se chcete vyhnout klasickému pečivu, můžete jej nahradit například křehkým chlebíčkem, ideální je zvolit například špaldový chlebíček z celozrnné mouky, amarantový chlebíček a podobné. K pomazánkám můžete místo pečiva použít také čerstvou zeleninu. Ideální je čerstvá mrkev, celer nebo třeba salátová okurka či paprika. Stejné látky jako pečivo obsahuje quinoa, kuskus nebo jáhly, ty jsou však mnohem zdravější. Můžete je připravit jako přílohu vhodnou ke grilovanému masu nebo k rybě.

Čím nahradit máslo

Místo másla můžete na ranní toast nebo třeba čerstvý krajíc chleba použít rozmačkané avokádo. Stačí jej rozmačkat vidličkou a poté rozetřít stejně jako máslo. Další možností, jak máslo nahradit, jsou rostlinné tuky a oleje. Vyzkoušet můžete slunečnicové nebo olivové margaríny, ořechová másla nebo oleje lisované za studena, například kokosový nebo lněný olej. Při pečení můžete máslo nahradit poloviční dávkou bílého jogurtu.

Čím nahradit vejce

Možná se budete divit, ale i vejce lze nahradit. Navíc existují také recepty, kde vejce vůbec nemusí být, mezi takové patří palačinky, kde je vejce jen pro barvu nebo třeba zapečené těstoviny, brambory nebo zelenina, kde stačí použít jen smetanu. Pokud do receptu vejce potřebujete a zrovna jej nemáte po ruce nebo vejce nejíte, nahraďte jej lžičkou lněných nebo chia semínek, smíchaných se čtyřmi lžícemi vody. Stejně dobře poslouží 3 lžičky arašídového másla, čtvrt hrnku jablečné šťávy nebo čtvrt hrnku tofu.

Jaké další suroviny potřebujete nahradit jinými?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook