Geloren - kloubní výživa pro psy

Ideální podzimní dezerty – z jablek!

2.10.2015
Foto: pinterest.com

Věděli jste, že jablka patří k nejzdravějším druhům ovoce? Obsahují totiž až osmdesát tři procent vody a spoustu cenných látek. Velmi účinně regulují trávení, úspěšně bojují proti infekcím. Mají také detoxikační a regenerační účinky, posilují imunitu, pozitivně povzbuzují náladu, zvyšují vitalitu a dokonce i omlazují.

Jablečné řezy

Potřebujete:

Na těsto:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

40 dkg hladké mouky

1 Heru

1 vejce

1 lžíci cukru

8 lžic mléka

1 prášek do pečiva

Na náplň:

2 kg jablek

2 vanilkové pudinky

2 vanilkové cukry

8 polévkových lžic cukru

1 vejce na potření

Postup:

Těsto zpracujete tak, že smícháte mouku, změklou Heru, vejce, cukr, prášek do pečiva a dle potřeby přidáte mléko. Vypracované těsto necháte v lednici odpočinout. Mezitím si nachystáte náplň z jablek. Oloupete jablka, nastrouháte do mísy, přidáte vanilkové pudinky, vanilkové cukry a osm lžic cukru. Těsto rozdělíte na dva díly a rozválíte na placky. Na plech položíte jednu placku, navršíte náplň a přikryjete druhou plackou. Vrchní placku potřete vejcem. Dáte péct do rozpálené trouby na 170 °C, pečete zhruba 20 minut.

Jablečný koláč

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Na těsto:

1 vejce

80 g másla

100 g cukru

200 g hladké mouky

1 kypřicí prášek

Na náplň:

5 jablek

2 kysané smetany

1 smetanu ke šlehání (30%)

1 vanilkový pudink

100 g cukru

1 vejce

Postup:

Vejce, kypřicí prášek, třetinu kostky rozpuštěného másla, polovinu cukru a hladkou mouku vložíte do mísy a z toho všeho umícháte těsto. Propracujete ho na válu a vytvarujete po stěnách dortové formy. Do formy pak rozmístíte odjádřená a na plátky nakrájená jablka. Do misky dáte dvě kysané smetany, smetanu ke šlehání, 100 g cukru, vejce a pudinkový prášek. Promícháte a nalijete do formy. Dáte do trouby, kde pečete 45 minut na 180 stupňů.

Podzimní nepečený dort s jablky

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

200 g máslových sušenek

100 g rozměklého másla

800 g jablek

400 ml vody

1 citron

lžičku mleté skořice

3 lžíce cukru

1 vanilkový pudink

mleté nové koření a muškátový oříšek

250 g mascarpone

150 ml smetany ke šlehání

3 lžíce práškového cukru

Postup:

Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Poté je nakrájejte na menší kostky. Vložte je do 100 ml vody, přidejte šťávu z jednoho citrónu, cukr, skořici, nové koření a špetku muškátového oříšku. Směs přiveďte k varu a vařte až do změknutí jablek. Mezitím sušenky rozdrťte najemno. Smíchejte je s měkkým máslem a vmačkejte na dno dortové formy a pořádně je utlačte. Vanilkový pudink rozmíchejte ve 300 ml vody a vmíchejte ho do změklých jablek. Vše důkladně promíchejte a nechte ještě asi tři minuty provařit. Nakonec směs navrstvěte na udusané sušenky do dortové formy, vložte do lednice nebo na jiné chladné místo a nechte dort úplně vychladnout a ztuhnout. Nakonec vyšlehejte smetanu s moučkovým cukrem a vmíchejte mascarpone. Vzniklým krémem potřete vršek dortu a nechte ještě chvíli ztuhnout. Dozdobit můžete skořicí nebo čestvým plátkem jablka.

Máte také svůj oblíbený dezert z jablek? Pochlubte se nám s ním!

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook