Geloren - kloubní výživa pro psy

Hovězí carpaccio s parmazánem a křupavými lístky rukoly

23.6.2015
Foto: nataliri.cz

Hovězí svíčková patří k tomu nejlepšímu, co můžete u řezníka koupit. Smetanovou omáčku a knedlík si ale nechte na zimu a zkuste carpaccio – ochucené plátky syrového masa tenké jako papír.

Pokrm vznikl v roce 1950 v Benátkách, kde ho šéfkuchař Giuseppe Cipriani poprvé naservíroval své zákaznici hraběnce Amalii Nani Mocenigo, která požadovala jídlo ze syrového masa, ale nechtěla tatarský biftek. Kuchař tedy nakrájel svíčkovou na tenké plátky a ty pokapal majonézovou omáčkou. Hraběnce chutnalo. Ostatní hosté si objednali totéž a brzy se stal pokrm tak populárním, že jej Cipriani musel zařadit na jídelní lístek.

Typické Carpaccio se nejčastěji podává jako předkrm, může být ale i docela příjemnou menší večeří nebo dokonce dezertem. To už necháme na vás!

Obtížnost: stupeň č. 1

Doba přípravy 15 min

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Hovězí svíčková 100 g

Parmazán 60 g

Rukola 30 g

Citron

Potravinářská folie

Aceto balsamico glaze 20g

Plátková sůl 5 g

Francouzská bageta 1 ks

Cherry rajčata 6 ks

Olivový olej extra virgine, mletý pepř

Plochý talíř, palička na maso s plochou stranou, škrabka, prkénko

 1. Začneme s přípravou svíčkové

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Hovězí svíčkovou omyjeme pod studenou vodou, vysušíme utěrkou a nakrájíme přes vlákno na 0,5 cm slabé plátky.

Vezmeme veliký rovný talíř a rozprostřeme na něj plátky hovězí svíčkové. Talíř přikryjeme potravinářskou folií a paličkou opatrně maso rozklepeme (pouze plochou stranou paličky, aby bylo co nejslabší).

Naklepané maso dochutíme pepřem a plátkovou solí, pokapeme olivovým olejem extra virgin a citronem dle chuti.

2. Připravíme si ostatní suroviny

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Rukolu opláchneme pod studenou vodou. Parmazán nastrouháme na hobliny pomocí škrabky. Citron opláchneme a rozpůlíme, stejně tak cherry rajčata. Předehřejeme si troubu na 180 °C (program vrchní i spodní pečení). Francouzskou bagetu nakrájíme zešikma na 2 cm široké kusy a pečeme po dobu 5-6 minut.

3. Můžeme servírovat

Hotové carpaccio servírujeme na talíři, na kterém jsme maso rozklepali a ochutili. Na konec talíř dozdobíme rukolou, balzamikovým octem, parmazánem a cherry rajčaty.

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Nemáte náladu na kilometrové fronty v supermarketech? Chcete po práci jít rovnou domů? Využijte služeb Nataliri.cz. Stačí si jen vybrat, na co máte chuť, objednat si to a poté pokrm uvařit. Nic víc, nic míň, nic mezi tím. Nataliri.cz za vás vše vymyslí, nakoupí, naváží, odměří a všechny potřebné suroviny spolu s recepty doveze přímo k vašim dveřím.“

 

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook