Geloren - kloubní výživa pro psy

Grilovačky mají zelenou! Přinášíme vám recept na skvělý burger!

30.5.2015
Foto: nataliri.cz

Krásné počasí je tu a s ním přicházejí i příjemnosti, jako jsou výlety, radovánky u vody a především pohodové večery u grilu. Pokud chcete ušetřit čas i peníze a zaujmout své hosty, máme pro vás tip pro vydařené večery. Co takhle poctivý burger? Přinášíme senzační recept!

Cesta hamburgeru, tak jak jej známe dnes, byla dlouhá a daleká. Vedla přes oceány, trvala pár století a započala pod sedly mongolských válečníků, jako takzvaný tatarský steak, kdy válečníci vozili pod sedly svých koní naškrabané maso. Po dobytí Moskvy Rusové převzali tento způsob stravování. O několik století později, kdy se rozmohl obchod po moři a hamburský přístav obchodoval s ruskými městy, se tatarský steak dostal jednou z lodí právě do Hamburku, kde se „Hamburg steak“ stal oblíbeným mezi námořníky. Jednalo se o mleté hovězí maso se solí, strouhankou a cibulí. Časem v této podobě zakotvil v New Yorku, kde se zpočátku podával jako sendvič mezi toastovým chlebem. Postupem času se vynalezla měkká bulka, která maso krásně doplňuje a dobře se drží v ruce. Přidávaly se různé doplňky jako nakládaná okurka, cibule, rajče, majonéza, hořčice či kečup, až vznikl nám dobře známý „hambáč“.

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

V současné době nás pohltila takzvaná „burgermanie“ a lidé podlehli skvělé chuti tohoto jídla. Přestože si ještě mnoho lidí spojuje burger s nekvalitou a zapáchajícím fastfooodem, opak je pravdou. Konečně se k nám dostaly i burgery z kvalitních surovin, které vás překvapí skvělou chutí. Můžete si je dát v mnoha vyhlášených restauracích nebo si je udělat doma podle svého. Na výběr máte ze stovek receptů. Stále větším hitem jsou i vegetariánské burgery, které se dají vyrobit z mnoha surovin a možná vás mile překvapí. Burgery, ať už jsou v jakékoliv podobě, nesmí chybět na žádné správné grilovačce!

Pokud chcete své blízké okouzlit skvělou večeří na grilu, ale jste unavení z práce a nechcete svůj volný čas trávit v supermarketech, máme pro vás řešení! Služba Natalíři.cz vám na jakékoliv místo doručí čerstvé a přesně odměřené suroviny spolu s receptem od šéfkuchaře a Kuchaře roku 2014/2015 Patrika Bečváře a také přesným návodem přípravy. Natalíři.cz má k dispozici množství inspirativních tradičních i exotických receptů různých obtížností. Vy se při vaření nemusíte starat o nic dalšího, jen vaříte a užíváte si nové zajímavé chutě. Podíváte se tak pod pokličku šéfkuchařů celého světa. Pokud se tedy nechcete o nic starat, ale pouze si užívat sluníčka, přátel a dobrého jídla a pití, můžete si domů objednat čerstvé a kvalitní potraviny, čímž ušetříte čas, ale překvapivě i peníze. Patrik Bečvář se s námi podělil o skvělý recept na burger, který si můžete vyzkoušet i vy!

Hovězí hamburger se slaninou a čedarem

Obtížnost: stupeň č. 1

Doba přípravy 20 min

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Mleté maso hovězí 400 g

Bulka na burger 2x

Rajče 80 g

Okurka 80g

Cibule 100 g

Majonéza 40 g

Plnotučná hořčice 40 g

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Kečup 60 g

Salát 60 g

Čedar 2x plátek

Slanina 6x plátek

rostlinný olej, sůl, mletý pepř

pánev, miska, prkénko

1. Připravíme si suroviny

Mleté maso dochutíme solí a pepřem, důkladně promícháme a vytvarujeme dvě stejně kulaté placky 1 cm tlusté. Rajče opláchneme pod vodou a nakrájíme na 3 mm tenké plátky, stejně tak okurku a cibuli, které oloupeme. Salát opláchneme pod studenou vodou, majonézu smícháme s hořčicí.

2. Opečeme bulky

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Rozpálíme pánvičku na vysoký plamen, a nasucho na ní opečeme bulky pouze  ze spodní strany. Pečeme dozlatova zhruba půl minuty.

3. Následně opečeme další suroviny

Do pánvičky, ve které jsme pekli bulky, vložíme polévkovou lžíci rostlinného oleje, který rozpálíme na střední plamen. Dvě minuty restujeme slaninu, pak ji vyndáme a stejným způsobem opečeme cibuli.

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

4. Na závěr opečeme maso

Jako poslední na pánvičce opečeme mleté maso z každé strany na středním plameni, pečeme asi 3-4 minuty. Na upečené maso položíme plátek čedaru, aby krásně roztál.

5. Nyní si poskládáme hamburger

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Spodní bulku namažeme majonézou smíchanou s hořčicí a vrchní bulku namažeme kečupem. Na spodní bulku naskládáme suroviny v tomto pořadí: okurka, rajče, salát, opečená cibule, opečená slanina, maso s čedarem a nakonec přiklopíme vrchní bulkou namazanou kečupem.

Přejeme vám dobrou chuť!

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook