Flank steak s pepřovou omáčkou a lyonskými bramborami

12.7.2015
Foto: nataliri.cz

Dobře připravený flank steak – neboli steak z hovězího pupku mladého býka – je opravdovou delikatesou. Překvapte rodinu nebo hosty křehkým a šťavnatým kusem masa s domácí pepřovou omáčkou a zapečenými brambory na česneku a tymiánu.

Obtížnost: stupeň č. 3

Doba přípravy 40 min

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

Hovězí pupek 400 g

Brambory 300 g

Cibule 80 g

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Nakládaný zelený pepř 10 g

Smetana 100 ml

Tymián 10 g

Česnek 1 stroužek

Rostlinný olej, sůl, mletý pepř

Pánev, pekáč, prkénko

 1. Připravíme si suroviny

Hovězí pupek opláchneme, očistíme a naporcujeme na 2 stejné steaky (pro dvě porce), řez provedeme přes vlákno. Maso dochutíme solí a nahrubo mletým pepřem. Brambory důkladně omyjeme pod vodou a nakrájíme na 0,5 cm tenké plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka cca 0,5 cm široká. Česnek oloupeme a nakrájíme na 3 mm tenké plátky. Lístečky tymiánu otrháme od větvičky. Předehřejeme si troubu na 160 °C.

2. Začneme s přípravou lyonských brambor

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Vezmeme si pekáč a vložíme do něj brambory, česnek, polovinu z celkového množství tymiánu, cibuli, 4 lžíce oleje/2 porce, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme, podlijeme 1 dl/2 porce vody a dáme péct do předem vyhřáté trouby (program vrchní a spodní pečení) na 160°C po dobu 20 minut. Během pečení brambory občas promícháme.

3. Opečeme si steaky

Vezmeme si pánvičku, přidáme 2 polévkové lžíce rostlinného oleje/2 porce, který rozpálíme na vysokém plameni. Když je olej rozpálený, stáhneme plamen na střední a hovězí steaky opečeme z každé strany po dobu 5-7 minut. Pokud si přejete mít maso více propečené, opékejte jej z každé strany o 2 minuty déle.

4. Začneme s přípravou pepřové omáčky

Po upečení steaky vyjmeme a do té samé pánve s výpekem od steaků přidáme nakládaný pepř, zbytek tymiánu a smetanu. Vaříme opět na středním plameni tak dlouho, dokud se nám smetana nesvaří a nezhoustne. Nakonec dochutíme solí.

5. Můžeme servírovat

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Na okraj mělkého talíře nandáme maso, které jsme nakrájeli na cca 3 cm tlusté kousky, doprostřed talíře vyskládáme střídavě opečené plátky brambor a cibule do komínku a zbytek talíře ozdobíme omáčkou ze zeleného pepře.

Nemáte náladu na kilometrové fronty v supermarketech? Chcete po práci jít rovnou domů? Využijte služeb Nataliri.cz. Stačí si jen vybrat, na co máte chuť, objednat si to a poté pokrm uvařit. Nic víc, nic míň, nic mezi tím. Nataliri.cz za vás vše vymyslí, nakoupí, naváží, odměří a všechny potřebné suroviny spolu s recepty doveze přímo k vašim dveřím.“

Přejeme vám dobrou chuť!

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook