Geloren - kloubní výživa pro psy

Festival živého jídla nabídl nejen nevšední gastronomické zážitky, ale i bohatý doprovodný program

25.6.2015
Foto: Eva Korytářová

Každý, kdo se zajímá o syrovou stravu, měl o víkendu 6. a 7. června možnost navštívit pražský ostrov Štvanice, kde se konal již druhý ročník festivalu živého jídla, RawFest. Kromě ochutnávky různých raw pochoutek si účastníci festivalu mohli zacvičit jógu, zhlédnout lekci raw kuchtění nebo divadelní představení, vyslechnout některou z přednášek o zdravém životním stylu či se setkat s hlavními hosty festivalu, jimiž byla světoznámá specialistka na syrovou stravu Mimi Kirk a neméně slavný freerunner Tim Shieff. O hudební doprovod během celého RawFestu se starali čeští i zahraniční interpreti.

Raw čili živá strava                    

Nevíte, co si pod pojmem raw představit? Vitariánství je forma stravování bez tepelné úpravy surovin. Potraviny, které příznivec živého jídla konzumuje, se mixují, nechávají klíčit nebo se suší do 42 °C proto, aby neztratily enzymy a vitamíny, jež přirozeně obsahují. Mezi základní suroviny raw stravy patří ovoce, zelenina, ořechy, semínka, naklíčené obilí a luštěniny. Společně s vegetariánstvím a veganstvím patří mezi nejrozšířenější alternativní způsoby stravování. RawFest se tedy koná na počest živé stravy.

Festival (nejen) o raw food

Na RawFestu jste mezi vystavovateli mohli narazit nejen na známé české raw restaurace, jako jsou např. Secret of Raw, Róó, Raw For You nebo Plevel, ale i na ty, které kombinují restauraci s prodejem raw produktů, mezi nimiž kraloval Lifefood, který se přímo podílel na pořádání samotného festivalu.

Foto: Eva Korytářová

Foto: Eva Korytářová

Foto: Eva Korytářová

Foto: Eva Korytářová

 

 

 

K mání však nebyly jen hotové raw výrobky, jako tyčinky, čokolády, sušenky nebo chipsy, narazit jste mohli i na stánky s čerstvým ovocem a zeleninou v bio kvalitě, s vlastnoručně vyrobenými zákusky a jinými raw cukrovinkami, které k hřešení přímo vybízely.

Mnozí stánkaři nevystavovali jen pochutiny, nabízeli rovněž potravinové doplňky, kosmetiku, ručně vyřezávané dřevěné nádobí, šperky nebo karafy na vodu. Své místo měla i nezisková organizace Obraz, jež mimo jiné bojuje za zrušení kožešinových farem v Čechám a která vybízela příchozí k podepsání petice.

Téma: Zdravý životní styl

Foto: Eva Korytářová

Foto: Eva Korytářová

Přednáškový stan nabízel po oba dny Rawfestu hned několik přednášek, jež se zabývaly různými aspekty zdravého životního stylu a raw stravou. Hned první přednáška festivalu v podání Petra Čecha se snažila vyvrátit několik zažitých mýtů o vitariánství, dále jste si mohli vyslechnout Wlastu Hlinkovou, která hovořila na téma vědomého jedení, nebo Zdenku Malotovou, jež se zabývala raw stravou pro děti. Nejvíce očekávané však byly přednášky Tima Shieffa, jenž vyzdvihl význam veganství nejen pro naše tělo, ale i pro naši planetu, a Mimi Kirk, která se věnovala otázce, jak pomocí raw food stárnout do krásy.

Inspirace k pohybu

Foto: Eva Korytářová

Foto: Eva Korytářová

Velký prostor organizátoři festivalu věnovali rovněž sportovním aktivitám. V průběhu obou dnů jste si mohli vyzkoušet hned několik druhů jógy, jako jsou např. acrojóga, jóga Ásana nebo jóga Nidra. Pro zájemce byla k dispozici i lekce Tai-Chi nebo Hun Yuan Qi Gongu. Lekce jógy vyučovali jak čeští odborníci, jako jsou Markéta Havrlandová nebo Veronika Zdenková, tak i americký trenér a lektor Rich Gromer.

Další sportovní vyžití nabízely lezecká stěna pro děti i pro dospělé, kajaky, rafty, paddleboardy, obruče (hooping) nebo tréninky s Timem Schieffem.

Lekce raw „vaření“

Foto: Eva Korytářová

Foto: Eva Korytářová

Jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé raw kuchtíky byly připravené lekce „vaření“ pod taktovkou předních odborníků na syrovou stravu. Jednoduché dezerty, dipy a pomazánky představily Erika Matěnová a Jindřiška Hanoldová z Lifefoodu, Zdenka Malotová ukázala několik receptů vhodných pro děti a Mimi Kirk se s diváky rozdělila nejen o své vynikající oříškové sušenky s čokoládou, ale prozradila i recepty na oblíbené wrapy.

„Raw“ hudba a divadlo?

Hudební stage otevřela mladá švédská zpěvačka Charlote Eriksson, v rytmu salsy se nesli Los Rumberos, kteří představili posluchačům svou afro-kubánskou hudbu, nedělní odpoledne návštěvníkům zpříjemnili mj. Lenka Dusilová a En.Dru.

O salvy smíchu se postaral nezávislý divadelní spolek Arte della Tlampač a své originální vystoupení ukázal i BomBarďák.

RawFest a já

Foto: Eva Korytářová

Foto: Eva Korytářová

Festival živé stravy předčil má očekávání. Organizátoři vymysleli výborný program, ve kterém si na své přišel každý, od maminek s dětmi, pro něž si speciální program připravil Zeměráj a jimž byly k dispozici další workshopy, po dlouholeté vitariány, vegetariány a vegany, až po návštěvníky, jež nejsou z hlediska výživy nijak vyhranění a chtějí si jen rozšířit své stravovací portfolio. Líbilo se mi, že přestože se jednalo o akci organizovanou skupinou lidí, jež vyznává jiný životní styl než většina, nikomu nic nebylo vnucováno a festival tak probíhal na ryze přátelské, tolerantní vlně.

Pokud vás syrová strava zaujala, určitě si nenechte ujít příští ročník Rawfestu. Mezitím zkuste navštívit některou z raw restaurací nebo si sami podle zásad syrové stravy nějaký pokrm ukuchtěte doma. Za sebe doporučuji nějaký čokoládový raw dezert, který jistě osloví nejen vitariána, ale i běžného „všežravce“. Více informací o Rawfestu se dozvíte na internetových stránkách www.rawfest.cz.

Eva Korytářová

DOPORUČUJEME

1 komentář

  1. Knopy

    10.9.2015 at 19:16

    Super, více takových reportáží!

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook