Extra čokoládový dort, kterému neodoláte

Různých sladkých dezertů existuje nespočet. Rozhodla jste se pro čokoládový dort? Receptů na něj můžete najít stovky. My vám ale přinášíme recept zcela jiný a výjimečný. A to nejen malým množstvím mouky a velkým množstvím tmavé čokolády, ale také vláčností a chutí dortu, který si prostě zamilujete! Uvidíte sami, že recept na tento EXTRA čokoládový dort už z ruky nedáte. Možná jej půjčíte…
Potřebujete:
na dort:
200 g tmavé čokolády (dala jsem 60%)
200 g másla
150 g hladké mouky
půl prášku do pečiva
200 g krupicového cukru
30 g kakaa (ne granko, ale holandské nebo na vaření)
3 vejce
6 lžic podmáslí
na ozdobu:
čokoládové hoblinky
čokoládovou polevu
na krém:
čokoládový puding
máslo
(já jsem ještě dovnitř vložila přepůlené banány)
Postup:
Dortovou formu vymažete tukem a troubu předhřejete na 160 °C. V hrnci rozpustíte nalámanou čokoládu, přidáte máslo a 100 ml vroucí vody. Necháte rozpustit.
V míse mezitím promícháte mouku, prášek do pečiva a kakao. V jiné míse smícháte vejce a podmáslí. Poté vaječnou směs, rozpuštěnou čokoládu a mouku promícháte dohromady tak, aby vznikla hladká a polotekutá směs. Nalijete do formy a pečete zhruba hodinu. Kontrolujete špejlí. Jakmile se těsto přestane na špejli lepit, máte upečeno.
Po upečení necháte korpus vychladnout a rozpůlíte. Můžete natřít marmeládou, já jsem ale jen naskládala banány a zalila krémem. Krém jsem udělala z pudingu za studena od Dr. Qetkera, vymíchaného s máslem. Poté polijete čokoládovou polevou a potřete i boky dortu. Ozdobit můžete strouhanou čokoládou nebo hoblinkami například bílé čokolády.
Tento dort je opravdu velmi chutný a zůstává dlouhou dobu vláčný. Na talíři ho můžete případně ještě dozdobit domácí šlehačkou a třeba i čerstvým ovocem.
Vyzkoušíte tento recept? Nebo máte svůj osvědčený? Také milujete čokoládu?
Michaela Michalíková