Geloren - kloubní výživa pro psy

Co uvařit, když je málo času – kuskus

28.1.2016
Kuskus s masem

Jednoduchých a rychlých receptů nikdy není dost. Patříte mezi milovníky výrazných chutí a lahodných kombinací? V tom případě použijte jako hlavní surovinu kuskus. Vyzkoušet můžete například krůtí medailonky s šafránovým kuskusem. Chutnat vám budou i lilky plněné kuskusem nebo houbový kuskus s ricottou.

Kořeněné krůtí medailonky se šafránovým kuskusem

Potřebujete:

80 g krůtích prsou

lžíci olivového oleje

půl lžičky římského kmínu

5 kuliček pepře

2 kuličky nového koření

špetku soli a skořice

60 g kuskusu

půl červené cibule

stonek řapíkatého celeru

40 g cukety

30 g červené papriky

půl stroužku česneku

špetku šafránu

Postup:

Maso rozkrájejte na menší plátky. Do plecháčku nalijte 150 ml vody a přidejte šafrán. Přiveďte k varu a vařte 2 minuty. Koření vložte do hmoždíře a rozdrťte najemno. Koření smíchejte s olejem a do marinády vložte maso. Rozpalte pánev a maso na ní opékejte z každé strany asi dvě minuty. Poté vložte do trouby rozehřáté na 200 °C, pečte 7 minut.

Na pánev přidejte ještě pár kapek oleje. Veškerou zeleninu nakrájejte na drobné kostičky. Do rozehřáté pánve vložte cibuli a restujte dozlatova. Přidejte zbylou zeleninu a opékejte asi dvě minuty. Můžete lehce podlít vodou nebo kuřecím vývarem. Přidejte najemno nasekaný česnek, osolte. Do pánve nasypte kuskus, vařečkou promíchejte. Zalijte vodou se šafránem a přiveďte k varu. Přiklopte, stáhněte z plotny a nechte 5 minut odležet. Na talíř nasypte kuskus se zeleninou a položte na něj maso. Můžete podávat!

Lilek plněný kuskusem

Potřebujete:

Lilek plněný kuskusem

Foto: rohlik.cz

2 celé lilky

citrónovou šťávu

200 g kuskusu

300 ml vývaru

1 cibuli

3 stroužky česneku

100 g anlické slaniny

4 kousky sušených rajčat

eidam nebo parmezán na posypání

olivový olej

Postup:

Dva lilky podélně rozpulte, dužinu vydlabejte, nakrájejte ji na kostičky a zakapejte citrónovou šťávou. Vydlabané lilky posolte a dejte stranou. Před plněním je otřete a vymažte lžící olivového oleje. Mezitím si připravte kuskus a zalijte ho vývarem. Na olivovém oleji osmahněte jemně pokrájenou cibuli, přidejte tři stroužky česneku a dužinu lilku, vše orestujte. Pro zvýraznění chuti přidejte nasekanou anglickou slaninu. Hotovou směs smíchejte s kuskusem, přidejte 4 kousky pokrájených sušených rajčat, nahrubo nastrouhaný parmezán nebo eidam. Poté osolte a opepřete. Směsí naplňte lilky a pečte je v troubě na 180 °C asi 30 minut.

Houbový kuskus s ricottou

Potřebujete:

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

60 g kuskusu

70 g žampionů

1-2 lžíce olivového oleje

snítku rozmarýnu

hrstku petrželky

sůl a pepř

sýr ricotta

Postup:

Kuskus nasypte do misky se špetkou soli a zalijte vroucí vodou. Přikryjte a nechte nabobtnat. Na pánvi rozehřejte olej a žampiony nakrájené na slabé plátky orestujte dozlatova. Přidejte nasekané bylinky a kuskus. Stáhněte z plotny, promíchejte, pokapejte ještě trocho olivového oleje a lehce dosolte a opepřete. Kuskus servírujte na talíř a nahoru přidejte kopeček ricotty.

Co rychlého a chutného byste z kuskusu uvařili vy?

Michaela Michalíková

 

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook