Geloren - kloubní výživa pro psy

Co uvařit, když je málo času – červenou čočku!

6.2.2016
Polévka z červené čočky

Pokud jste stále v práci nebo máte hodně povinností, určitě znáte i problémy s vařením. Hlavním problémem je většinou čas. Podívejte se s námi na rychlé, ale chutné i zdravé recepty, které vás občas vyloženě zachrání! Stačí mít doma vždy po ruce červenou čočku! Tato zázračná surovina má totiž spoustu výhod, mezi které patří i to, že je velmi rychle uvařená a navíc – nenadýmá!

Polévka z červené čočky

Potřebujete:

200 g červené čočky

1 žlutou cibuli

2 stroužky česneku

špetku mletého chilli

mletý koriandr

čerstvou petrželku

sůl a pepř

1 l zeleninového vývaru

pečivo

Postup:

Oloupejte a pokrájejte jednu cibuli. Rozpalte v hrnci olej a osmahněte na něm cibuli, až zesklovatí. Přidejte dva prolisované stroužky česneku, nechte rozvonět. Přisypte červenou čočku, krátce zasmahněte a zalijte horkým vývarem. Přidejte špetku chilli dle chuti, pepř a mletý koriandr. Vařte pozvolna zhruba 20 minut, dokud čočka úplně nezměkne. Dosolte. Hotovou polévku není potřeba zahušťovat, čočka ji dostatečně zahustí sama. Na závěr ji posypte ještě čerstvou petrželkou a podávejte s čerstvým pečivem.

Pečené čočkové nočky s mrkvovým dipem

Potřebujete:

Čockové nočky

Foto: rohlik.cz

1 menší cibuli

lžíci oleje

kurkumu

sůl a pepř

vývar nebo vodu na podlití

lžíci lučiny

na mrkvový dip:

lžíci oleje

sůl a pepř

3 lžíce bílého jogurtu

snítku koriandru

Postup:

Troubu předehřejte na 200 °C. Mrkev nakrájejte na 1 cm silné plátky a smíchejte s olejem, solí a pepřem. Plech vyložte pečicím papírem, rozložte na něj mrkev a dejte na půl hodiny péct. Cibuli nakrájejte najemno. Na pánvi rozehřejte olej a cibuli na něm orestujte dozlatova. Čočku propláchněte a vložte na pánev, podlijte vodou nebo vývarem, osolte, přidejte kurkumu a za občasného podlévání a míchání vařte doměkka. Tekutinu vyvařte, čočku odstavte a nechte zchladnout.

K čočce pak přimíchejte lučinu, případně dosolte a pomocí lžic tvořte nočky, které budete pokládat na plech vyložený pečicím papírem. Z trouby vyndejte mrkev a vložte do ní nočky. Pečte asi 20 minut. Mrkev přendejte do misky a nechte vychladnout. Poté přidejte jogurt a tyčovým mixérem rozmixujte. Koriandr nasekejte najemno a přimíchejte ke směsi.

Čočkový salát s rajčaty

Potřebujete:

Čočkový salát

Foto: rohlik.cz

1 červenou cibuli nakrájenou na kolečka

2 lžíce červeného vinného octa

sůl a pepř

hrst hladkolisté petržele

4 rajčata

lžíci kapar

250 g červené čočky

stonek řapíkatého celeru

2 lžíce olivového oleje

Postup:

Cibuli pokrájenou na plátky dejte do misky a zalijte vinným octem, osolte a opepřete, nechte odležet. V jiné misce smíchejte petrželku, rajčata, kapary, řapíkatý celer. Uvařenou čočku přidejte k rajčatům a zlehka promíchejte. Přidejte cibuli i s octem a zakápněte olivovým olejem. Vše zlehka promíchejte, ochutnejte, případně dochuťte. Salát skvěle chutná vychlazený.

Zdroj – www.rohlik.cz

Už jste někdy zkoušela vařit z červené čočky?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook