Geloren - kloubní výživa pro psy

Chemické látky v kosmetice – Díl 2.

24.10.2016
Foto: 123rf.com

Chemické látky v kosmetice nám připadají natolik zásadní, že jsme se rozhodli věnovat jim ještě druhý díl.  Nachází se v kosmetice téměř každé ženy, je proto důležité, abychom je znaly a dokázaly tak rozlišit kvalitní přípravky. Které látky si tedy objasníme dnes?

Sodium Citrate

Bezpečná a nedráždivá látka Sodium Citrate v kosmetice vyrovnává pH pokožky. Maskuje základní zápach ostatních chemických látek a má antioxidační účinky. Díky její nedráždivosti se s ní můžete setkat i v dětské kosmetice. Objevuje se hlavně v šamponech, kondicionérech, hydratačních a čisticích prostředcích a v přípravcích pro zralou pleť.

Cinnamal

Další z vonných látek, které se do kosmetiky přidávají za účelem maskování původního zápachu ostatních chemikálií, se jmenuje Cinnamal. Přirozeně se objevuje v kůře skořicových stromů, je to organická sloučenina, která dodává skořici typickou chuť a vůni. Jako vonná přísada se přidává do parfémů, lesků na rty, rtěnek, hydratačních krémů nebo mýdel. V parfémech se s ním můžete setkat převážně u sladkých a ovocných vůní. Cinnamal má antimikrobiální účinky, je netoxický, je však zařazen mezi alergenní vonné látky. Zajímavostí je, že odpuzuje psy a kočky.

Sorbitol

Sorbitol se využívá jako pleťový kondicionér. Má hydratační účinky a v kosmetice zajišťuje stálou vlhkost produktu. Je přidáván také pro jeho vonný efekt a je bezpečný ve všech koncentracích. V přírodě se běžně vyskytuje v bobulích a ovoci, například v třešních, meruňkách, švestkách nebo hruškách. Setkat se s ním můžete hlavně v zubních pastách, vlasových gelech, hydratačních krémech, ústních vodách nebo mýdlech, kterým dodává krémovost a jemnost.

Geraniol

Jako většina chemikálií v kosmetice, i Geraniol tlumí přirozený zápach dalších složek kosmetiky a dodává jí vůni. Geraniol však funguje jako tonikum. Dodává pleti příjemný pocit a zajišťuje dobrý stav pokožky a vlasů. Je hlavní složkou růžového oleje, v malém množství se vyskytuje také v pelargoniích, citronech, ylang-ylang nebo v levanduli. Má antiseptický účinek a je to přírodní antioxidant. Zajímavé je, že odpuzuje komáry, má protirakovinné účinky a voní sladce po růžích. Geraniol však může být až vážně dráždivý v očích a je zařazen mezi alergenní vonné látky. Setkáte se s ním hlavně v parfémech, pleťových hydratačních krémech, rtěnkách, v barvách na vlasy nebo ve vlasových přípravcích.

Alcohol Denat.

Denaturovaný alkohol se v kosmetice používá pro snížení tendence hotových výrobků k vytváření pěny při otřesech. Také zabíjí a zabraňuje růstu a množení mikroorganismů v kosmetice a má na pokožku stahující účinky. Denaturovaný alkohol se při kontaktu s kůží rychle vypařuje, což má na kůži chladivý účinek. Využívá se hned po vodě jako nejčastěji užívané rozpouštědlo. Pokud jej v kosmetice objevíte zapsaný v ingrediencích na některém z prvních pěti míst (tedy ve vysoké koncentraci), může být dráždivý.

Pokud jej budete i v nízkých dávkách používat na pleť, bude negativně působit na buňky a bude ji vysušovat a dráždit. Velmi se nedoporučuje používat na dětskou pokožku a u dospělých není doporučen na citlivá místa. Pokud jej objevíte v odličovačích očí, raději tyto výrobky nepoužívejte, jelikož mohou narušit ochrannou bariéru kůže a způsobit kontaktní dermatitidu. V parfémech se používá až v koncentraci 80 %, v přípravcích po holení je to 60 %, deodoranty obsahují až 70% koncentraci a ústní vody okolo 10 %. Často se s ním setkáte také v lacích na vlasy, řasenkách, barvách na vlasy, přípravcích na akné, tonerech a desinfekčních přípravcích.

Objevily jste v některém přípravku koncentrovaný alkohol na předních místech?

Tereza Obořilová

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook