Geloren - kloubní výživa pro psy

Chemické látky v kosmetice – Díl 1.

16.10.2016
Foto: 123rf.com

Každý den jsme v kontaktu s kosmetickými přípravky, jako je mýdlo na ruce, šampon, sprchový gel, tělové mléko, odličovače, čistící krémy, noční séra a mnohé další, které dobrovolně používáme. Víte však, jaké chemické látky se v přípravcích skrývají, a jaký mají dopad na vaše zdraví? V dnešním prvním dílu chemických látek v kosmetice se o těch nejčastějších látkách dozvíte něco nového.

Sodium Laureth Sulfate a Sodium Lauryl Sulfate (SLS, SLES)

Tyto povrchově aktivní látky čistí kůži a vlasy, proto jsou nejvíce využívány ve sprchových gelech a šamponech. Také míchají vodu s olejem a špínou a umožňují je společně opláchnout. Víte, co tak krásně napění kosmetické přípravky? Je to právě Sodium Laureth/Lauryl Sulfát! Jejich dlouhodobé používání vysušuje pokožku, dráždí kůži a způsobuje kordony (černé tečky). Pokud byste je chtěli ze své koupelny vytěsnit, mírnější náhradou je látka Disodium Laureth Sulfosuccinate.

Glycerin

Glycerin se v kosmetice používá hlavně pro jeho hydratační a zvláčňující vlastnosti. Ty ovšem fungují tak, že vám glycerin vytáhne vlhkost ze spodních vrstev kůže do těch horních. Kůže vypadá více hydratovaná, spodní vrstvy se však začínají vysušovat. Můžete se s ním setkat všude tam, kde je potřeba zvlhčovadlo. Tedy šampony, zubní pasty, kondicionéry, hydratační přípravky nebo pleťové a tělové čisticí prostředky.

Linalool

Mezi hlavní funkce Linaloolu patří maskování zápachu ostatních chemických látek, působí tedy jako deodorační přísada. Vyrábí se především synteticky a používá se k výrobě vůní a chutí. Je to nažloutlá kapalina s květinovou vůní, která má uklidňující účinek na nervový systém.

Sodium Chloride

Jinými názvy chlorid sodný, kuchyňská sůl nebo stolní sůl. V kosmetice se využívají její adstringentní, antiseptické, stimulační a čistící účinky. Leští povrch zubů, redukuje zápach z úst a má deodorační účinky. Může vysušovat pokožku a vlasy, v malé míře se však používá v šamponech, kondicionérech, mýdlech, přípravcích na opalování nebo v pěnách do koupele.

Tocopherol

Vitamin E neboli Tocopherol je antioxidant, který zpomaluje reakce vyvolané kyslíkem. Zlepšuje vzhled suché a poškozené pokožky, zamezuje její dehydrataci a chrání před UV zářením. V kosmetice se využívá v koncentraci 0,01 – 0,1 %. Vitamin E má protizánětlivé účinky, působí proti stárnutí a vráskám a pomáhá při léčbě zánětů.

Cocamidopropyl betaine

Tato látka se hojně používá v kondicionérech, jelikož zlepšuje vzhled a zvyšuje objem vlasů. Způsobuje, že jsou vlasy lesklé a poddajné a zlepšuje také jejich strukturu, která byla narušena chemickým ošetřením. Díky obsahu této látky v kosmetice se vám lépe vyčistí kůže i vlasy a přípravky lépe pění. Má podobné vlastnosti, jako SLS a SLES, které jsou v poslední době hodně kritizované, má však méně dráždivé složení. Mimo šampony a kondicionéry se také vyskytuje v barvách na vlasy, pleťových čistících produktech a přípravcích proti lupům i akné.

Sledujete obsah kosmetiky, kterou používáte, nebo vás složení příliš nezajímá a koncentrujete se na jejich výsledky?

Tereza Obořilová

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook