Geloren - kloubní výživa pro psy

Bomba pro vaši imunitu – Hlíva ústřičná!

13.9.2015
Foto: pinterest.com

Hlíva ústřičná je velmi zdravá houba, kterou můžete v přírodě běžně vidět. Její příznivé účinky znali už dávní Číňané a i vy si díky dnešním receptům můžete tento zázrak připravit. Hlíva ústřičná je bohatá na živiny, betaglukany, vitaminy B, C, D, K, proteiny, steroly, mastné kyseliny i stopové prvky: chrom, měď, železo, sodík, jod, selen a zinek. Také je zdrojem vlákniny, která pomáhá trávení a peristaltice střev. Hlíva posílí imunitu organismu, má pozitivní vliv na záněty a infekce a zlepšuje cévní systém. Navíc je vhodná i pro těhotné a kojící ženy.

Polévka s hlívou ústřičnou

Ingredience (na 4 porce):

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

300 g hlívy ústřičné

2 mrkve

1 cibule

2 stroužky česneku

2 brambory

kousek petržele

celer

zelená petrželka

mletý pepř

majoránka

kmín

2 lžíce olivového oleje

trocha másla

2 lžíce hladké mouky

Postup

Veškerou zeleninu a houby si očistěte a nakrájejte. Rozpalte si v hrnci olivový olej a orestujte na něm nakrájenou cibulku a hlívu. Vše zalijte horkou vodou nebo vývarem a osolte. Jakmile se bude voda vařit, přidejte ostatní předem nakrájenou zeleninu (kromě brambor), lisovaný česnek, majoránku, mletý pepř a kmín. Po deseti minutách přidejte brambory. Chcete-li polévku zahustit, z másla a mouky si připravte jíšku, kterou přidáte do polévky a nechte opět deset minut povařit. Potom polévku už jen dle chuti osolte a dokořeňte. Na závěr posypte nasekanou petrželkou.

Pečená hlíva ústřičná s kaší z brambor a celeru

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Ingredience (na 4 porce):

500 g hlívy ústřičné

2–3 palice česneku, rozdělené na stroužky, nevyloupané

1 větší cibule nakrájená na kolečka

4 lžíce olivového oleje + 2 lžíce másla

hrst bylinek (ideální je rozmarýn, tymián, majoránka nebo šalvěj)

sůl a hrubě mletý pepř

Na kaši

400 g brambor

400 g celeru

200 ml mléka

1 lžíce másla

sůl a čerstvě mletý pepř

zelené lístky (např. polníček) k podávání

Postup

Troubu si předehřejte na 200 °C. Očistěte si hlívu a větší hlavičky natrhejte na menší kousky. Hlívu vsypte do pekáčku, přidejte nevyloupané stroužky česneku, nakrájenou cibuli, přidejte olej, rozmarýn a šalvěj. V osolené vodě mezitím uvařte brambory s celerem do měkka. Po uzavření přilijte mléko, osolte, opepřete a rozšlehejte na kaši. Podávejte s pečenou hlívou a ozdobené zelenými lístky.

Salát z hlívy

Ingredience (na 4 porce):

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

600 g čerstvé očištěné hlívy ústřičné

125 ml hovězího vývaru

2 menší cibule nakrájené nadrobno

4 lžíce řepkového oleje

3 lžíce vinného octa

125 ml bílého vína

1 lžička sójové omáčky

šťáva z 1 citronu

1/2 lžičky bílého pepře

1 lžička cukru nebo medu

2 stroužky česneku + 1/2 lžičky soli

1 svazek petrželky, nasekaný

Postup

Houby propláchněte v osolené vodě a dejte do cedníku okapat. Nakrájejte je na plátky, vložte do hrnce a zalijte vývarem. Pomalu vařte asi pět minut a nechte vychladit v lednici. Mezitím si opečte v pánvi na oleji dosklovita cibuli. Přilijte sójovou omáčku, víno, ocet a šťávu z citronu a ihned odstavte z plotýnky. Ochuťte cukrem a pepřem. Česnek protřete se solí a přidejte do omáčky. Omáčkou zalijte houby a nechte aspoň třicet minut marinovat. Před podáváním posypte petrželkou a servírujte s bagetou.

Vařili jste už někdy pokrm z hlívy ústřičné? Jak vám hlíva chutná?

Tereza Obořilová

DOPORUČUJEME

1 komentář

  1. Pingback: Podzimní houbová sezóna: Jezte houby, jsou zdravé! | Království žen

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook