Geloren - kloubní výživa pro psy

Bezové hody! Co všechno se dá z bezu vyrobit

24.6.2016
Foto: pinterest.cz

Bez patří mezi nejzdravější a zároveň nejchutnější bylinky. Jeho oblibu zvyšuje i to, že z něho lze vytvořit velké množství dobrot, jako je například bezová limonáda, extra chutný med, lahodné víno nebo také chutné jídlo – bezová polévka nebo smažený bez. Inspirujte se recepty a dopřejte si bezové hody!

Bezová limonáda

Potřebujete:

8 květů černého bezu

2 citrony

50 dkg cukru

4 litry vody

Postup:

Nejdříve si svařte vodu s cukrem a nechte ji vychladnout. Poté ji přelijte do velké, třeba pětilitrové sklenice a přidejte bezové květy, citron na kolečka a zakryjte plátýnkem. Tuto limonádu nechte stát alespoň týden v teple, ovšem ne na přímém slunci. Promíchávejte a po týdnu sceďte a přelijte do čistých láhví. Nechte vychladit a podávejte v horkých letních dnech.

Bezový med

Potřebujete:

Foto: pinterest.cz

Foto: pinterest.cz

20 bezových květů

1 litr vody

1 citron

2 kg cukru

Postup:

Nejdříve ve vodě povařte květy a nakrájený citron. Vařte zhruba 15 minut a poté nechte louhovat alespoň 24 hodin. Sceďte a přidejte 2 kg cukru. Vařte do zhoustnutí a dejte do čistých sklenic.

Bezové víno

Potřebujete:

10 květů černého bezu

4 l vody

1 kg cukru

půl hrnku vinného octa

Postup:

Svařte vodu, cukr i ocet. Přidejte květy bezu a směs nechte stát alespoň týden na teplém místě. Poté sceďte přes plátno, stočte do láhví a uložte v chladu. Pijte zhruba po dalším týdnu.

Polévka z černého bezu

Potřebujete:

Foto: pinterest.cz

Foto: pinterest.cz

6 květů černého bezu

1 litr mléka

špetku soli a cukr

2 žloutky

kořenovou zeleninu

Postup:

Bezové květy očistěte a opláchněte. Dejte vařit do mléka a přisypte cukr i sůl. Nakonec vmíchejte žloutky jako zavářku. Můžete přidat i krupicové noky. Polévku můžete ještě vylepšit kořenovou zeleninou.

Smažený bez aneb Kosmatice

Potřebujete:

Foto: pinterest.cz

Foto: pinterest.cz

8 květů bezu

2 vejce

2 lžíce mléka

2 lžíce hladké mouky

olej na smažení

Postup:

Nejdříve si z vajec, mléka a mouky vymíchejte hladké těstíčko. V něm obalujte květy bezu a smažte na větším množství oleje. Dejte okapat na papírovou utěrku a podávejte poprášené skořicovým cukrem.

Zkoušeli jste některý z těchto bezových receptů? Nebo máte nějaký vlastní, který se vám osvědčil?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook