Geloren - kloubní výživa pro psy

8 babských rad, které vám pomohou v kuchyni

6.9.2017
Foto: 123rf.com

Jak si doma nabrousit struhadlo, moderně zavařovat ovoce nebo zachránit připálenou rýži? Přinášíme vám rady, které vám zaručeně ulehčí práci v kuchyni a snadno vyřeší nečekané problémy.

1) Zavařujte v myčce

Už jste slyšeli o zavařování v myčce? Prvním krokem je naplnění sklenic obvyklým způsobem. Poté sklenice uzavřete. Vložte je do myčky na nádobí a spusťte program na 70 °C. Samozřejmě nepřidáváte žádný mycí prostředek. Až myčka ukončí program, neotevírejte ji a sklenice nechte uvnitř vychladnout. A máte hotovo! Sklenice můžete uklidit do sklepa nebo na jakékoliv jiné tmavé a chladné místo.

2) Zbavte kuchyň nepříjemných pachů

Občas to v kuchyni opravdu nevoní. Hlavně, když se nám něco připálí nebo když se jídlo zkazí. I s tím se ale dá něco provést! Snadno a rychle se nepříjemných výparů a pachů zbavíte tak, že na plotně povaříte vodu s octem a lžičkou skořice.

3) Jak na cibuli

Foto: 123rf.com

Foto: 123rf.com

Pokud nechcete u krájení cibule brečet, zkuste před krájením opláchnout a navlhčit prkýnko. Pálivá šťáva z cibule vám tak nebude stoupat do očí. Používejte jen ostrý nůž, protože tlačením tupým nožem na cibuli uvolňujete její štiplavost. Pokud chcete cibuli uchovat i v lednici čerstvou, potřete ji v místě řezu máslem a zabalte do alobalu. A pokud máte rádi křupavou cibuli, před smažením na pánvi ji posypte trochou hladké mouky.

4) Zbavte se rybího pachu

Když pečete rybu a chcete zabránit nepříjemnému zápachu, přidejte do pekáče rozkrojené jablko. To při pečení zápach pohltí. Kromě toho, že ryba nebude cítit, bude její maso jemnější a bude skvěle chutnat. Tuto metodu můžete použít i při pečení kuřete nebo kachny. Jablko udrží vlhkost i při pečení a pečínku krásně provoní.

5) Nekupujte nové struhadlo

Pokud máte struhadlo tupé a nechce se vám shánět nové, můžete si to stávající zkusit nabrousit. Postačí vám k tomu kladivo a hřebík. Velikost hřebíku zvolte dle velikosti dírek na struhadle. Poté do každého otvoru postupně vložte špičku hřebíku a trochu na ni klepněte kladivem. Až je proklepnete všechny, struhadlo bude zase ostré. Vyzkoušejte a budete mile překvapeni.

6) Připálenou rýži zachraňte chlebem

Určitě se vám také stalo, že jste připálili rýži. Nezoufejte a zkuste to ještě napravit! Připálenou část rýže vyhoďte a dobrou část vsypte do čistého hrnce, celý povrch pak pokryjte krajíci chleba. Nepříjemná chuť i pach spáleného po chvíli zmizí. Chleba pak samozřejmě vyhoďte. Pachuť připálené rýže také zmizí, když ji na pánvi krátce opražíte s cibulí.

7) Jak poznat uvařené vejce

Foto: 123rf.com

Foto: 123rf.com

Je možné, že jste uvařili pár vajíček natvrdo, ale omylem se vám přimíchala mezi vajíčka syrová. Víte, jak je od sebe rozeznat? Stačí vzít mělký talíř a jedno vejce po druhém na něm roztočit. Pokud se vejce točí dlouho a rychle, znamená to, že je vařené. Jestliže se točí křivě a krátce, bude syrové.

Tip! „Kdo pozná uvařené vejce?“ můžete pojmout i jako zábavnou hru pro děti.

8) Hranolky bez tuku

Máte chuť na hranolky a chcete si je připravit doma? Vyzkoušejte speciální trik, který vám zajistí, že hranolky nebudou nasáklé tukem. Zkuste je před smažením namočit do mléka. Nechte je tam zhruba 20 minut a poté smažte. Mléko zabrání vsáknutí velkého množství oleje a hranolky budou navíc krásně křupavé.

Znáte některou z těchto vychytávek? Máte také radu, která nám může ulehčit práci v kuchyni?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook