Geloren - kloubní výživa pro psy

3 recepty na neodolatelný cheesecake

16.2.2016
Foto: rohlik.cz

Kdo z nás by neznal tanto neodolatelný, ale přesto jednoduchý dezert? Hlavní ingrediencí cheesecaků je mascarpone, které však mnozí nahrazují Lučinou nebo také pomazánkovým máslem. Hotový dezert pak můžete dozdobit čerstvým nebo zavařeným ovocem. Existují ale i různé obměny v podobě strouhané čokolády, oříšků, kakaa nebo třeba kokosu. Vaší fantazii se meze nekladou!

Borůvkový cheesecake

Potřebujete:

na krém:

120 g moučkového cukru

špetku soli

500 g sýru Lučina

3 vejce

1 vanilkový lusk

citrónovou kůru a šťávu

na ozdobu:

200 g borůvek

na korpus:

80 g rozehřátého másla

200 g rozdrcených máslových sušenek

Postup:

Sušenky vložte do sáčku a rozdrťte je válečkem. Smíchejte s rozehřátým máslem, aby vznikla vlhká hmota. Navrstvěte ji a natlačte na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. Sušenkový korpus dejte na 20 minut do lednice, aby hezky ztuhnul. Poté nechte 10 minut zapéct v troubě.

Mezitím si vyšlehejte vejce s cukrem, špetkou soli a smíchejte je dohromady s Lučinou. Vmíchejte vanilku, strouhanou citronovou kůru a šťávu. Ušlehejte do krému. Jakmile je korpus předpečený, navrstvěte sýrový krém na sušenky a povrch poklaďte čerstvými borůvkami. Dejte znovu zapéct do trouby cca na 30 minut.

Čokoládový Oreo cheesecake

Potřebujete:

Oreo chessecake

Foto: rohlik.cz

24 kusů Oreo sušenek

100 g másla

500 g mascarpone

4 vejce

100 g třtinového cukru

2 lžíce kakaa

100 ml šlehačky

Postup:

Do mixéru si nasypte všechny Oreo sušenky a rozmixujte je najemno. Máslem vymažte dortovou formu a zbylé máslo roztavte v hrnci a nalijte na rozmixované sušenky. Promíchejte, než vznikne vlhké sušenkové těsto. Rovnoměrně ho rozetřete na dno dortové formy a dejte ji ztuhnout do mrazničky.

 

Mezitím si připravte náplň. Mascarpone smíchejte s cukrem, postupně přidejte všechna vejce. V hrnci od másla rozpusťte dvě tabulky čokolády a vlijte ji do směsi, přidejte dvě lžíce kvalitního kakaa. Vyšlehejte hladkou hmotu. Troubu si předehřejte na 160 °C. Vyndejte dortovou formu a vlijte do ní náplň, kterou rovnoměrně rozetřete. Pečte, dokud není cheesecake propečený až do středu, což poznáte pomocí párátka – bodněte do středu, a pokud se na něj směs nelepí, je koláč hotový.

Jak připravit polevu? Do hrnce vlijte šlehačku, zahřejte do bodu varu a hrnec odstavte. Nalámejte do ní tabulku čokolády a přidejte zbylý cukr. Míchejte metličkou, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Pomocí metličky ji rozprostřete na povrch a strany koláče. Cheesecake posypte cukrářským zdobením nebo čokoládovými hoblinkami a dejte alespoň na několik hodin ztuhnout do lednice.

Nepečený cheesecake

Potřebujete:

nepečený chessecake

Foto: Michalíková

200 g sušenek Lotus

150 g másla

1 mascarpone

1 smetanu ke šlehání

ovoce na ozdobu

1 vanilkový cukr

60 g krupicového cukru

Postup:

Sušenky rozdrťte v mixéru nebo v sáčku pomocí válečku. Rozdrcené sušenky smíchejte s máslem a vzniklou hmotu vmačkejte do formy, kterou si předem vyložíte fólií nebo pečicím papírem. Formu se sušenkovou hmotou dejte ztuhnout do ledničky. Mezitím smíchejte balení mascarpone s vyšlehanou šlehačkou. Přidejte vanilkový i krupicový cukr a vyšlehejte do hladkého krému. Ten pak rovnoměrně naneste na korpus. Dozdobte dle vlastní fantazie a nechte ztuhnout do druhého dne.

Už jste někdy doma zkoušeli cheesecake? Chutná vám jeho nepečená varianta, nebo dáváte přednost pečenému?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook