Geloren - kloubní výživa pro psy

3 podzimní recepty s využitím sezónních surovin

29.9.2017
Foto: rohlik.cz

Po rychlém a svěžím vaření, které vám ulehčovalo práci v kuchyni v létě, opět přichází podzim a s ním také jídla, která vás nasytí a zahřejí. Vyzkoušejte recepty na zdravé pokrmy, kterými doplníte potřebné vitamíny, a navíc zpracujete podzimní úrodu.

Špagetová dýně s pestem a rajčaty

Potřebujete:

špagetovou dýni

2 nasekané stroužky česneku

3 lžíce pesta

hrst nasekané petržele

strouhaný parmazán

cherry rajčata

olivový olej

Postup:

Dýni rozpulte, pokapejte olivovým olejem a nechte péct zhruba 45 minut na 200 °C, dokud nezměkne. Dýni nechte vychladnout a vidličkou naškrábejte „špagety“. Mezitím si pod grilem nebo v troubě opečte osolená cherry rajčátka. Na olivovém oleji nechte zpěnit nasekaný česnek, přidejte špagety, pesto, promíchejte a odstavte. Na talíře přidejte pečená cherry rajčata, poprašte nasekanou petrželkou a posypte parmezánem.

https://recepty.rohlik.cz/2365-spagetova-dyne-s-pestem-a-rajcaty

Polenta s cuketou a Šmakounem

Potřebujete:

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

40 g polenty

2 hrnky vývaru

100 g uzeného Šmakouna

kousek cukety

lžíci másla

olivový olej

sůl, pepř a petržel

Postup:

Polentu uvařte, jak máte rádi. Na tužší polentu se používají dva díly vody na jeden díl polenty. Dochuťte bylinkami, zjemněte máslem a osolte. Plátky Šmakouna a kousek cukety nakrájejte na kostičky a orestujte tři minuty na olivovém oleji. Dochuťte solí a zelenými bylinkami a přidejte k polentě.

https://recepty.rohlik.cz/2337-polenta-s-cuketou-a-smakounem

Pečený lilek s rajčaty

Potřebujete:

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

lilek

šaltoku

2 velká rajčata

lžíci balsamicového octa

lžičku sušeného oregana

sůl a pepř

hrst dýňových semínek

Postup:

Lilek nakrájejte na kolečka a z obou stran posolte, aby se vypotil. Přebytečnou vodu odsajte papírovou utěrkou, z vrchní strany vytvořte nožem mřížku a lilek potřete pestem. V troubě vyhřáté na 200 °C pečte zhruba 10 minut. Rajčata zbavte vodnatých středů a nakrájejte nadrobno, stejně tak šalotku a česnek. Směs dochuťte balsamikem, oreganem, tymiánem a pepřem. Jakmile je lilek předpečený, vyndejte ho z trouby a navrstvěte na něj rajčatovou směs. Posypte dýňovými semínky a nechte pět minut dopéct.

https://recepty.rohlik.cz/2063-peceny-lilek-s-rajcaty

Jaké jsou vaše oblíbené podzimní suroviny?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook