Geloren - kloubní výživa pro psy

3 nejlepší zeleninové pomazánky

4.2.2016
hummus červená řepa

Pokud jste vegetariány nebo si maso dopřáváte třeba méně často, určitě víte, že existuje spousta výborných bezmasých receptů. Dokonalý chuťový zážitek si můžete dopřát díky originálním, převážně zeleninovým pokrmům. Vyzkoušejte pomazánku z červené řepy či avokáda nebo ochutnejte kombinaci pečené papriky a lilku.

Hummus z červené řepy

Potřebujete:

4 červené řepy

plechovku cizrny

4 lžíce sezamové pasty tahini

stroužek česneku

lžíci citrónové šťávy

sůl a pepř

4 lžíce olivového oleje

hrst nasekané petržele

Postup:

Troubu si předehřejte na 190 ˚C. Řepu omyjte, usušte a seřízněte nožem vršek i spodek. Zakápněte ji olivovým olejem, zabalte do alobalu. Přendejte ji na pečicí papír a nechte péct v troubě doměkka asi 35 minut. Řepa je upečená, pokud do ní jde snadno zapíchnout vidlička.

Po upečení řepu zchlaďte pod studenou vodou a poté sloupněte slupku. Mělo by to jít snadno. Řepu si pak nakrájejte na menší kusy, vložte do mixéru společně s okapanou cizrnou, tahini pastou, olivovým olejem, citrónovou šťávou a česnekem. Rozmixujte dohladka, ochuťte solí a pepřem.

Extra tip: Hummus se hodí k opečenému arabskému chlebu, pečivu i krekrům. Podávejte ho posypaný petrželkou, zakápnout ho nakonec můžete ještě olivovým olejem.

Guacamole se zeleninou

Potřebujete:

guacamole

Foto: rohlik.cz

2 avokáda

půlku červené cibule

1 rajče

stroužek česneku

citrónovou šťávu

1 chilli papričku

sůl a pepř

Postup:

Oloupejte obě avokáda a po vydloubnutí pecky je rozmačkejte v misce vidličkou. Přidejte nadrobno pokrájené rajče, červenou cibuli, prolisovaný stroužek česneku, pár kapek citronu. Nožem rozřízněte chilli papričku, odstraňte semínka a nasekejte najemno. Přidejte k avokádu. Dosolte a opepřete.

Extra tip: Podávejte s pokrájenou mrkví, řapíkatým celerem nebo okurkou.

Domácí ajvar

Potřebujete:

domácí ajvar

Foto: rohlik.cz

2 lilky

2 kapie

paličku česneku

sůl a pepř

olivový olej

Postup:

Troubu si předehřejte na 220 °C. Plechy si vyložte pečicím papírem a vyskládejte na ně omyté a osušené lilky a kapie. Pomažte je ze všech stran olivovým olejem a dejte péct. Papriky jsou upečené, jakmile slupka začne praskat. Lilky musí být změklé na vidličku. Jakmile jsou papriky vychladlé, sloupněte celou slupku. Lilek rozkrojte a lžící vydlabejte dužinu.

Všechnu zeleninu přesuňte do velkého síta a nechte alespoň půl hodiny odkapat. Poté ji namelte najemno. Přesuňte do většího hrnce, přidejte prolisovaný česnek, sůl a pepř dle chuti. Vařte na mírném plameni za stálého míchání asi 1 hodinu. Hotovým ajvarem plňte uzavíratelné sklenice, dolijte olejem, uzavřete a skladujte v lednici.

Extra tip: Ajvar podávejte nejlépe s čerstvým bílým chlebem. Hodí se ale i k mletému masu nebo steakům jako omáčka.

Zdroj – www.rohlik.cz

Potřebujete jíst maso, nebo jej dokážete nahradit jinými surovinami?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook