Geloren - kloubní výživa pro psy

3 nejlepší recepty se žampiony

30.3.2016
Foto: rohlik.cz

Žampiony patří mezi nejpoužívanější houby v kuchyni. Bezesporu za to může jejich příjemná a jemná chuť, lehká dostupnost a velké množství receptů, do kterých je lze zařadit. Inspirujte se rychlými a jednoduchými recepty na žampiónové rizoto, těstoviny se žampiony nebo zapečené žampiony.

Zapečený žampion

Potřebujete:

1 velký bílý žampion

10 lístků čerstvého špenátu

oříšek másla

sůl a pepř

2 lžíce strouhaného parmazánu

1 žloutek

plátek francouzské bagety

oříšek bylinkového másla

Postup:

Žampionu oloupejte slupku z kloboučku. Na rozpálenou pánev vložte oříšek másla, na něm žampion po každé straně minutu až dvě orestujte lehce dozlatova. Přemístěte ho z pánve na pekáček, osolte a dejte do trouby rozehřáté na 180 °C na 5 minut. Během toho na pánvi opečte špenátové listy a několik tenkých plátků stroužku česneku. Poté vyjměte z trouby žampion, na něj po obvodu rozprostřete špenát s česnekem, uprostřed si šetřete jamku na žloutek. Čerstvý žloutek umístěte do připravené jamky, osolte ho, opepřete a posypte parmazánem. Na pekáček přidejte i ukrojený plátek bagety a na ni položte kousek bylinkového másla. Nechte zapéct asi 5 minut a můžete podávat.

Rizoto se žampiony a kuřecím masem

Potřebujete:

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

250 g kuřecích prsou

300 g rýže

100 g žampionů na plátky

strouhaný parmazán

smetanu

sůl a pepř

stroužek česneku

1 pokrájenou cibuli

300 ml vývaru

špetku tymiánu

Postup:

Na rozpáleném oleji v hrnci osmahněte cibulku. Až zesklovatí, přidejte prolisovaný česnek. Nechte ho rozvonět, přidejte pokrájené kuřecí maso, osolte, opepřete a smažte, dokud se maso nezatáhne. Zasypte rýží, lehce zasmahněte a zalijte vývarem nebo použijte zeleninový bujón. Snižte plamen a pozvolna vařte. Pět minut před dovařením přidejte k rýži na plátky pokrájené žampiony, špetku tymiánu a trochu smetany na zjemnění. Nakonec vmíchejte nastrouhaný parmazán, nechte rozpustit a můžete podávat.

Těstoviny s marinovanými žampiony

Potřebujete:

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

lžíci javorového sirupu

lžíci sójové omáčky

lžíci hummusu

stroužek česneku

lžíci plnotučné hořčice

3 lžíce vody

lžíci sezamových semínek

100 g celozrnných těstovin

8 žampionů

2 lžíce sezamového oleje a sójové omáčky

Postup:

Žampiony očistěte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Pokapejte je sezamovým olejem, sójovou omáčkou a nechte přes noc marinovat. Na omáčku prošlehejte javorový sirup se sójovou omáčkou, hummusem, rozmačkaným česnekem, hořčicí, vodou a sezamovými semínky. Těstoviny uvařte dle návodu na obalu, rozdělte na talíře, doplňte omáčkou, žampiony, ozdobte klíčky a ihned podávejte.

Zdroj – www.rohlik.cz

Máte rádi žampiony? Jaký recept je vás nejoblíbenější?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook