Geloren - kloubní výživa pro psy

3 nejlepší a nejrychlejší raw recepty

7.10.2015
Foto: pinterest.com

Slyšeli jste už pojem raw food nebo raw strava? Někdy se používá také termín vitariánství. Jedná se o způsob stravování bez tepelné úpravy potravin. Příprava jídel probíhá převážně mixováním, klíčením nebo vysoušením při maximální teplotě 42 °C.

Výhodou této stravy je, že veškeré potraviny a suroviny si zachovají obsažené vitamíny, minerály a enzymy. Navíc se tělo skvěle vyčistí, zlepší se vám trávení a může se vám zkvalitnit i krev a funkce všech orgánů.

Vyzkoušejte tedy některý z těchto rychlých, ale velmi chutných receptů a zkuste syrovou stravu zařadit i do svého běžného jídelníčku, třeba jen jeden den v týdnu. Uvidíte, že vám bude lépe fyzicky i psychicky.

Tmavé palačinky s jahodovou marmeládou

Potřebujete:

Na palačinky:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

2 banány

3 lžíce agávového sirupu

1 lžíci nepraženého kakaa

1 lžíci kokosového oleje

špetku himálajské soli

Na marmeládu:

2 hrnečky jahod

2 lžíce chia semínek

3 lžíce agávového sirupu

špetku vanilky

Postup:

Palačinky si připravíte tak, že veškeré ingredience rozmixujete a rozprostřete na pečicí papír. Necháte sušit v dehydrátoru minimálně 5 hodin. Poté naplníte ovocem, kešu krémem, ovocným pudingem nebo marmeládou. Marmeládu si vytvoříte tak, že všechny výše uvedené suroviny rozmixujete a necháte přes noc v lednici. Marmeládu si můžete připravit z jakéhokoliv ovoce. Můžete ovoce i namíchat a použít více druhů, například lesní směs – maliny, jahody a ostružiny.

Květákové rizoto

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

1 květák

lžičku římského kmínu

půl lžičky kari

půl lžičky soli

čtvrt lžičky kurkumy

lžíci olivového oleje

Postup:

Květák si umyjte a pokrájete na menší kousky. Poté jej vložte do mixéru nebo robotu a přidejte veškeré koření. Vše promixujte a poté můžete podávát. Můžete posypat naklíčenými semínky (čočkou, mungem nebo petrželkou a jinými). Místo květáku můžete použít i brokolici.

Mrkvové špagety se žampiónovou omáčkou

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

2 velké mrkve

8 čerstvých žampiónů

půl hrnečku natural kešu oříšků (namočených alespoň hodinu ve studené vodě)

bio sojovou omáčku

česnek

kayenský pepř nebo chilli

agáve sirup

olivový olej

sůl

Postup:

Promíchejte tři lžíce olivového oleje, špetku soli, koření, česnek, lžičku sojové omáčky a lžičku agáve sirupu. Do této marinády dejte očištěné žampióny nakrájené na plátky. Marinujte alespoň 2 hodiny v ledničce. Poté marinované žampiony vložte do mixéru nebo robotu a přidejte namočené oříšky a vše rozmixujte do krémové konzistence. Přidejte trošku vlažné vody, případně dle chuti dosolte a přidejte pepř nebo špetku chilli. Tuto omáčku si dejte stranou. Špagety z mrkve vytvoříte tak, že mrkev očistíte a nastrouháte na struhadle nahrubo. Nakonec promíchejte s omáčkou a můžete podávat. Dozdobte například čerstvými bylinkami.

Zkoušeli jste už doma syrovou stravu? Zajímají vás další raw recepty?

Michaela Michalíková

DOPORUČUJEME

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook